Svet

Stoltenberg: NATO otvara centar za obuku u Poljskoj; F-16 neće promeniti tok sukoba

Prema rečima Stoltenberga stručnjaci će raditi na otvaranju centra gde će se vojnici obučavati na osnovu iskustava stečenih tokom sukoba u Ukrajini
Stoltenberg: NATO otvara centar za obuku u Poljskoj; F-16 neće promeniti tok sukobaGetty © Omar Havana

Države članice NATO donele su odluku da otvore novi centar za obuku ukrajinskih vojnika i to u Poljskoj, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom obraćanja za medije, nakon sastanaka sa ministrima odbrane zemalja članica u Briselu, prenosi TASS.

"Danas smo odlučili da otvorimo novi zajednički centar za obuku, obrazovanje i analitiku između NATO i Ukrajine, u poljskom gradu Bidgošč", izjavio je Stoltenberg.

"Tehnički detalji nisu do kraja definisani, za sada je doneta samo politička odluka i ovo je tek početak procesa koji će se realizovati tokom predstojećih nedelja i meseci. Očekujem da će se realizacija odigrati kasnije tokom godine", dodao je on.

Prema njegovim rečima stručnjaci će raditi na otvaranju centra gde će se vojnici obučavati na osnovu iskustava stečenih tokom sukoba u Ukrajini.

"Centar će omogućiti ukrajinskoj vojsci da podeli lekcije naučene iz sukoba sa Rusijom i da bude obučavana zajedno sa NATO snagama", međutim generalni sekretar nije naveo koliko će zapravo ukrajinskih vojnika proći opisanu obuku.

Stoltenberg je tokom obraćanja medijima najavio i da će borbeni avioni F-16 biti veliko pojačanje za ukrajinsko vazduhoplovstvo, ali da neće drastično promeniti tok sukoba, kao i da će NATO ukrajinskoj vojsci isporučiti "milion dronova".

"F-16 je veliki doprinos članica Alijanse i ovi avioni imaju modernu opremu koja je jako važna za Ukrajinu. Međutim, ne postoji 'srebrni metak' (nadmoćno oružje), ne postoji ni jedan sistem koji može potpuno promeniti situaciju na bojnom polju ili u vazduhu", rekao je on.

Generalni sekretar NATO je otkrio i da će Ukrajina biti primljena u Alijansu onda "kada se svi članovi slože oko toga i kada Kijev ispuni sve neophodne uslove".

On je apelovao na članice NATO da povećaju stopu proizvodnje municije i upozorio da se "današnji događaji iz Ukrajine, sutra mogu ponoviti na Tajvanu".

image