Svet

Stoltenberg: Podrška Kijevu nije dobročinstvo, već doprinos međunarodnoj bezbednosti

Alijansa već vidi posledice izostanka zapadne pomoći Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg: Podrška Kijevu nije dobročinstvo, već doprinos međunarodnoj bezbednostiwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

NATO već uočava prve posledice činjenice da SAD nisu mogle na vreme da donesu odluku o nastavku pomoći Ukrajini, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Očekujem da će se Kongres SAD dogovoriti o paketu za nastavak podrške Ukrajini, jer podrška Ukrajini nije dobročinstvo, već doprinos našoj sopstvenoj bezbednosti", kazao je Stoltenberg.

Bela kuća pozvala je članove američkog Kongresa da hitno odobre nacrt zakona koji predviđa više od 60 milijardi dolara za vraćanje pomoći stranim saveznicima, uključujući Ukrajinu, nakon što je tu inicijativu odobrio Senat sa demokratskom većinom.

Zauzvrat, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da "neće biti moguće naterati Senat da usvoji taj zakon" i optužio Belu kuću da nema strategiju u ukrajinskom sukobu".

"Šta je krajnji cilj u Ukrajini? Koja je naša strategija?", postavljao je pitanja na televizijskom kanalu Si-Bi-Es.

Džonson je podsetio na američki državni dug od 34 biliona dolara, napominjući da je finansiranje Kijeva veoma "ozbiljno pitanje".

image