Svet

Izraelski mediji: Netanjahu gubi vlast po završetku rata s Hamasom

Ma koliko se aktuelni premijer trudio da odloži svoj kraj, Izrael posle rata ide na izbore, kaže izvor iz Netanjahuove stranke Likud za "Inet"
Izraelski mediji: Netanjahu gubi vlast po završetku rata s HamasomGetty © Amir Levy/Getty Images

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu neće moći da ostane na vlasti po završetku vojne kampanje protiv Hamasa u Gazi, navodi izraelski portal "Inet", pozivajući se na anonimne izvore iz Netanjahuove stranke Likud.

Usred sve češćih poziva na vanredne izbore, Netanjahu je poručio u subotu da sada "nije vreme za politiku", te da će se sledeći izbori održati "za nekoliko godina".

Sa druge strane, više istraživanja javnog mnjenja pokazalo je da rejting Netanjahua ali i samog Likuda opada otkako su militanti Hamasa sproveli smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Izraelski institut za demokratiju je, pozivajući se na ankete, tvrdio da više od dve trećine državljana te zemlje želi da se opšti izbori održe čim se sukob u Gazi završi. 

Neimenovani visokopozicionirani član Likuda kaže za "Inet" da "ko god da je bio premijer 7. oktobra neće ostati na funkciji po završetku rata".

Drugi član Netanjahuove stranke je izjavio da, ma koliko se aktuelni premijer trudio da odloži svoj kraj, Izrael posle rata ide na izbore.

Anonimni političar dodaje da će ili članovi Likuda ili druge stranke koje čine vladajuću koaliciju naterati Netanjahua da raspiše vanredne izbore, i da su svi saglasni da "će se to desiti".

Govoreći na konferenciji za novinare u subotu, Netanjahu je odbacio pozive za vanredne izbore, insistirajući da bi glasanje za Kneset trebalo da se održi po rasporedu, odnosno u oktobru 2026. godine.

"Predlažem da se ne bavimo time tokom rata", rekao je premijer, tvrdeći da su "izbori poslednja stvar koja je trenutno potrebna" Izraelu. On je takođe upozorio da bi unutrašnje političke podele u Izraelu išle na ruku Hamasu.

Opoziciona partija Ješ Atid objavila je saopštenje u kojem je premijerove komentare opisala kao "još jedan nastup nepodobnog premijera koji je, po svemu sudeći, odavno izgubio poverenje javnosti i nastavlja da beži od odgovornosti za najveće stradanje jevrejskog naroda od holokausta".

"Izraelu su potrebne promene. Izbori su na redu", tvrdi stranka.

image