Svet

Ko o čemu, FBI o "kineskoj pretnji": Laserski smo fokusirani na akcije Pekinga

Kristofer Rej kaže da su hakerske operacije Pekinga dostigle vrhunac
Ko o čemu, FBI o "kineskoj pretnji": Laserski smo fokusirani na akcije PekingaGetty © Anthony Kwan / Stringer

FBI je "laserski fokusiran" na pokušaje Kine da ubaci zlonamerni softverski kod u računarske mreže i tako ugrozi američku infrastrukturu, tvrdi direktor obaveštajne agencije Kristofer Rej.

Rej je rekao da su SAD nedavno rasturile kinesku hakersku mrežu poznatu kao "Volt tajfun" koja je ciljala američku infrastrukturu, uključujući električnu mrežu i vodosnabdevanje, i druge mete širom sveta.

"Laserski smo fokusirani na ovo kao na stvarnu pretnju i radimo sa mnogo partnera kako bismo je identifikovali, predvideli i poremetili", rekao je Rej, "Ozbiljan sam i jasan o tome protiv čega se borimo... Moramo da budemo na oprezu".

Rej je rekao da je "Volt tajfun" samo vrh ledenog brega i jedan od mnogih takvih napora kineske vlade.

SAD, kaže on, već godinama prate kineske operacije koje su sada dostigle vrhunac. Prema njegovim rečima, Kina sve više ubacuje "ofanzivno oružje u američku ključnu infrastrukturu spremno da napadne kad god Peking odluči da je pravi trenutak".

FBI i druge zapadne obaveštajne agencije već godinama Peking optužuju za navodne pokušaje špijunaže i krađe intelektualne imovine.

Neki obaveštajni stručnjaci upozoravaju da Kina sve više koristi Evropu za špijunažu, jer njene bezbednosne službe imaju mnogo manje resursa od SAD.

Upitan da li evropske zemlje povećavaju resurse posvećene suzbijanju kineske špijunaže, Rej je rekao: "Ukratko, da".

image