Svet

Huti upozoravaju EU: Ne igrajte se s vatrom!

Visoki jemenski zvaničnik poručio je Evropljanima da ne podržavaju "američkog đavola"
Huti upozoravaju EU: Ne igrajte se s vatrom!© Tanjug/AP Photo /Osamah Abdulrahman, File

Visoki zvaničnik Jemena upozorio je EU, nakon što je pokrenula pomorsku misiju "Aspides" u Crvenom moru, da ne podržava "američkog đavola u zaštiti Izraela".

"Poruka za Evropljane: nemojte se igrati vatrom. Naučite lekciju od Britanije", naveo je na društvenim mrežama viši član jemenskog Vrhovnog političkog saveta Mohamed Ali el Huti.

"Ne treba da podržavate američkog đavola koji štiti okupatorski entitet kako bi mogao da bez problema istrebi narod Gaze", dodao je El Huti, ističući da je "međunarodna plovidba bezbedna".

Njegova poruka usledila je nakon najave Brisela o zvaničnom pokretanju pomorske operacije EU kodnog naziva "Aspides" što u prevodu sa grčkog znači "štit".

"Evropa će obezbediti slobodu plovidbe u Crvenom moru, radeći zajedno sa našim međunarodnim partnerima. Osim odgovora na krizu, to je korak ka jačem evropskom prisustvu na moru radi zaštite naših evropskih interesa", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Francuska, Nemačka, Italija i Belgija rekle su da će dati svoj doprinos misiji EU za podršku Izraelu.

Visoki diplomata bloka Žozep Borelj opisao je misiju kao "hrabru akciju za zaštitu komercijalnih i bezbednosnih interesa EU i međunarodne zajednice".

Sa mandatom koji je prvobitno određen na godinu dana, "Aspides" će omogućiti raspoređivanje ratnih brodova EU i sistema ranog upozorenja u vazduhu u Crvenom moru, Adenskom zalivu i okolnim vodama. Prema zvaničnicima u Briselu, misija će biti isključivo odbrambena, a njene snage neće učestvovati u napadima na Jemen koje predvodi SAD.

Prema rečima američkog viceadmirala Breda Kupera, sukob Vašingtona protiv Jemena u Crvenom moru je jedna od  najvećih bitaka koje  je američka mornarica vodila od kraja Drugog svetskog rata.

"Mislim da biste se morali vratiti u Drugi svetski rat da biste videli brodove koji se bore. Kada kažem da su brodovi angažovani u borbi, to znači da se puca na njih, puca se na nas i mi uzvraćamo", rekao je Kuper za Si-Bi-Es.

Kuper, zamenik komandanta američke Centralne komande otkrio je da je Pentagon poslao oko 7.000 mornara u Crveno more.

Kao odgovor na pokušaje SAD da okupe zemlje saveznice za rat protiv Jemena, zvaničnici u Sani su  obećali  da jemenske oružane snage neće odustati. 

"Jemen čeka stvaranje najprljavije koalicije u istoriji da bi se upustio u najsvetiju bitku u istoriji. Kako će se doživljavati zemlje koje su požurile da formiraju međunarodnu koaliciju protiv Jemena kako bi zaštitile počinioce izraelskog genocida", zapitao se Mohamed al-Bukhaiti, pripadnik Huta.

image