Svet

Florida šalje dodatne snage Nacionalne garde u Teksas (VIDEO)

Trenutna kriza je sve države pretvorila u pogranične države, ocenio je guverner Floride Ron Desantis
Florida šalje dodatne snage Nacionalne garde u Teksas (VIDEO)© Stewart F. House/Getty Images

Guverner Floride Ron Desantis rasporedio je još pripadnika Nacionalne garde i vojnika na autoputu Florida - Teksas, kako bi pomogli teksaškim zvaničnicima na obezbeđivanju južne granice te zemlje. 

Kako se navodi, poslato je 50 pripadnika Nacionalne garde i 76 policajaca.

"Bajdenova granična kriza pretvorila je svaku državu u graničnu državu, zahtevajući od država da pojačaju i brane naš teritorijalni suverenitet. Želim da izrazim iskrenu zahvalnost svim policajcima, pripadnicima Nacionalne garde i pripadnicima Državne garde koji služe u Teksasu", kazao je Desantis.

Od 2021. Florida je poslala više od 2.400 policajaca da pomognu Teksasu na južnoj granici. Sa tim policajcima, država je takođe poslala više od 600 sredstava uključujući čamce, komandne autobuse i terenska vozila.

Tokom prvih nedelja po preuzimanju vlasti, Bajden je potpisao niz odredaba kojima je ukinuo imigracione restrikcije, uspostavljene za vreme vladavine Donalda Trampa. Od tada je zabeležen ogroman skok broja ilegalnih prelazaka granice, pa je samo u decembru 2023. godine prilikom prelaska uhvaćeno čak 302.000 ljudi, a od 2021. godine je oko 10 miliona njih ušlo u SAD.

Bajdenova imigraciona politika svela se na princip "uhvati i pusti", koja podrazumeva da se uhvaćeni, tj. uhapšeni migranti odmah puste uz obavezu da se pojavljuju na saslušanjima za imigraciju u budućnosti.

Teksas koji deli granicu sa Meksikom dugačku gotovo 2.000 km, rasporedio je svoju Nacionalnu gardu na sporno područje još 2021. u sklopu operacije "Usamljena zvezda" i počeo sa izgradnjom ograde opremljene bodljikavom žicom na glavnim prelazima.

image