Svet

Eksperti UN: Treba zabraniti izvoz oružja u Izrael

U izjavi se navodi da sve zemlje imaju odgovornost da ne prodaju oružje "s obzirom na činjenice ili ranije obrasce ponašanja, jer će se koristiti da se krši međunarodnog pravo"
Eksperti UN: Treba zabraniti izvoz oružja u IzraelGetty © Photo by Amir Levy

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija pozvala je na uvođenje embarga na izvoz oružja Izraelu, ocenjujući da bi bilo koji transfer municije u Izrael, koja bi se potom koristila u ratu u Gazi, najverovatnije značio kršenje humanitarnog prava.

Eksperti UN navode da sve zemlje imaju odgovornost da ne prodaju oružje "s obzirom na činjenice ili ranije obrasce ponašanja, jer će se koristiti da se krši međunarodnog pravo".

Ističu da zbog toga izvoz oružja Izraelu "mora prestati odmah".

"Tajms of Izrael" navodi da se u izjavi takođe pozdravlja odluka holandskog suda od 12. februara u kojem se zabranjuje vladi Holandije da isporučuje Izraelu delove aviona F-35, jer ih koristi u Gazi.

Među ekspertima koji su podržali izjavu su specijalni izvestilac za palestinske teritorije Frančeska Albaneze, kojoj je zabranjeno da uđe u Izrael ranije ovog meseca zbog, kako Tel Aviv smatra, "očiglednog pravdanja Hamasovog masakra od 7. oktobra".

image