Svet

Američki vojnik se zapalio ispred ambasade Izraela uzvikujući "Sloboda Palestini!" (VIDEO)

Vazduhoplovne snage potvrdile su da je u incidentu ispred ambasade Izraela u Vašingtonu učestvovao aktivni pripadnik vojske
Američki vojnik se zapalio ispred ambasade Izraela uzvikujući "Sloboda Palestini!" (VIDEO)© Tanjug/WJLA via AP

Američki vojnik zapalio se ispred ambasade Izraela u Vašingtonu u znak protesta protiv rata u Pojasu Gaze.  

Portparol američkih vazduhoplovnih snaga potvrdio je za više američkih medija da je u incidentu ispred diplomatskog predstavništva Izraela učestvovao aktivni pripadnik vojske, a navodno je reč o Aronu Bušnelu (25), kako prenosi "Tajm".

Ovaj medij dodaje da je on u nedelju uveče podlegao povredama, pozivajući se na saznanja nezavisne novinarke Talije Džejn koja je to objavila na društvenim mrežama navodeći da je u kontaktu sa porodicom Bušnel. Portal "Tajms of Izrael", s druge strane, prenosi da je američki vojnik kritično, dok se zdravstvene vlasti za sada nisu oglasile ni o identitetu ni o zdravstvenom stanju primljene osobe. 

Čin samozapaljivanja prenošen je uživo na društvenim mrežama. Na video-snimku se može videti mlad čovek obučen u uniformu vazduhoplovnih snaga kako izgovara "Ne želim više da budem saučesnik u genocidu", a zatim se poliva providnom tečnošću i pali uzvikujući "Sloboda Palestini". 

Incident istražuje lokalna policija i službe bezbednosti, a američki mediji podsećaju da je izražavanje političkih stavova, naročito u uniformi, zabranjeno po pravilima službe pripadnicima američkih oružanih snaga.

Podseća se da se sličan incident dogodio i u decembru kada je do samozapaljivanja u znak protesta zbog rata u Gazi došlo ispred izraelskog konzulata u Atlanti.

image