Svet

Vašingtonska policija potvrdila smrt vojnika koji se zapalio zbog Gaze

Bušnel je ovaj akt počinio u znak protesta zbog rata u Gazi, a čitav događaj je snimao i strimovao na platformi Tvič
Vašingtonska policija potvrdila smrt vojnika koji se zapalio zbog GazeGetty © Celal Gunes/Anadolu

Pripadnik Ratnog vazduhoplovstva SAD koji se u nedelju zapalio ispred ambasade Izraela u Vašingtonu preminuo je od zadobijenih povreda, potvrdila je Uprava policije Vašingtona, prenose američki mediji.

Aron Bušnel (25) iz Vitmana u Masačusetsu zapalio se ispred ambasade u nedelju popodne, a ekipe policije i prve pomoći su se brzo pojavile na licu mesta i prevezle povređenog vojnika do bolnice gde je on kasnije preminuo, navodi se u saopštenju policije. 

Podsećanja radi, Bušnel je ovaj akt počinio u znak protesta zbog rata u Gazi, a čitav događaj je snimao i strimovao na platformi Tvič. Neposredno pre polivanja zapaljivom tečnošću i kasnijeg paljenja, pripadnik američkog vazduhoplovstva izjavio je da "više ne želi da bude saučesnik u genocidu".

Snimak je ubrzo uklonjen sa Tviča, a istražitelji su preuzeli kopiju, dok iz uprave policije nisu želeli da potvrde autentičnost snimka jer je u pitanju predmet istrage.

Preminuli Bušnel bio je aktivni pripadnik i specijalista za sajber odbranu u sastavu 531. odreda za obaveštajnu podršku, sa sedištem u Zajedničkoj bazi San Antonio u Teksasu. U službi je bio od maja 2020. godine.

image