Svet

Američki kongres izbegao delimično zatvaranje vlade

Kongresmeni se nisu dogovorili oko kontroverznih budžeta za ministarstva odbrane i zdravlja čije finansiranje ističe 22. marta
Američki kongres izbegao delimično zatvaranje vladeGetty © J. David Ake / Contributor

Demokrate i republikanci u Kongresu SAD postigli su dogovor koji će obezbediti izdvajanje sredstava za rad savezne vlade do kraja fiskalne 2024. godine, i predstavili nacrt zakona o finansiranju.

Dogovorom je izbegnuto delimično zatvaranje vlade 8. marta.

Zakon predstavlja diskrecioni nivo potrošnje od 1,66 biliona dolara za fiskalnu 2024. godinu, rekao je portparol Čaka Šumera, lidera demokratske većine u Senatu, a prenosi Rojters.

Zakon ispunjava detalje sporazuma koji su Šumer i predsednik Predstavničkog doma republikanaca Majk Džonson potpisali početkom januara.

Prošle nedelje, kongresni lideri dogovorili su se o zakonima koji će finansirati manje kontroverzne budžete ministarstava do 30. septembra, poput ministarstava poljoprivrede, trgovine, energetike, urbanog razvoja, unutrašnjih poslova, pravde, saobraćaja i boračkih prava.

Zvaničnici se nisu dogovorili o šest zakona koji uključuju ogromne i "škakljive" budžete za ministarstvo odbrane i ministarstvo zdravlja. Finansiranje tih delova vlade ističe 22. marta.

"Ponosni smo što smo uspeli da održimo vladu otvorenom bez rezova ili otrovnih pilula", rekao je Šumer. "Nacrt zakona sadrži agresivne investicije koje su demokrate uložile za američke porodice, radnike i američku nacionalnu odbranu", dodao je Šumer.

image