Svet

MSP Irana: SAD zaradile 80 milijardi dolara od prodaje naoružanja u protekle dve godine

Kanani smatra da su SAD i evropske države svojim postupcima pokazale da im cilj nije mirno razrešenje krize, već konstantno dolivanje ulja na vatru
MSP Irana: SAD zaradile 80 milijardi dolara od prodaje naoružanja u protekle dve godineGetty © Meghdad Medadi ATPImages

Sjedinjene Američke Države zaradile su desetine milijardi dolara isporukom naoružanja za upotrebu u sukobu na teritoriji Ukrajine, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kananim, prenosi TASS.

Kanani smatra da su SAD i evropske države svojim postupcima pokazale da im cilj nije mirno razrešenje krize, već konstantno dolivanje ulja na vatru.

"Podaci koje su objavili američki zvaničnici, odnosno predstavnici njihove vlade ukazuju na to da su tokom 2022. i 2023. godine SAD zaradile 80 milijardi dolara od prodaje naoružanja, a da su deo naoružanja u vrednosti od 50 milijardi dolara prodali svojim evropskim saveznicima", rekao je Kanani.

Portparol iranskog ministarstva je dodao da ovi brojevi pokazuju ko je zapravo sve umešan u sukob na prostoru Ukrajine.

Ranije je predsednik Irana Ibrahim Raisi izjavio da isporuke zapadnog naoružanja vlastima u Kijevu samo produžavaju ukrajinsku krizu i preporučio Vašingtonu da "obustavi neprijateljske poteze, jer u proteklih 250 godina, Amerikanci nisu bili uključeni u neki oružani sukob svega 20 godina".

image