Svet

Nova muka za evropsku vojnu industriju: Nemaju dovoljno baruta

Barut je ključan za proizvodnju granata kalibra 155 milimetara, pošto im omogućava da lete na distancama od nekoliko desetina kilometara
Nova muka za evropsku vojnu industriju: Nemaju dovoljno barutawww.globallookpress.com © Aimee Dilger

Nedostatak baruta predstavlja problem za evropske napore da nabavi hiljade artiljerijskih granata za Ukrajinu, piše "Saut čajna morning post".

"Postali smo svesni potrebe da se suočimo sa nedostacima nekih delova, posebno baruta. Barut je ono što nam zaista fali", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Barut je ključan za proizvodnju granata kalibra 155 milimetara, pošto im omogućava da lete na distancama od nekoliko desetina kilometara.

Pošto je u Evropi trenutno nestašica baruta, proizvođači municije su primorani da koriste druge komponente koje značajno smanjuju efikasnost granata.

U Evropi se nalazi mali broj proizvođača baruta, rekao je zamenik direktora francuskog Instituta za međunarodne i strateške odnose Žan-Pol Molni za SČMP.

Reč je o firmama poput "Eurenka", koji posluje u Francuskoj, Belgiji i Švedskoj, i "Nitrohemiji", koja se nalazi u vlasništvu "Rajnmetala" i posluje u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Evropski komesar za unutrašnje tržite Tjeri Breton novinarima u Parizu je rekao da se evropske zemlje muče i sa nabavkom materijala od kojih se barut proizvodi - pošto neki od njih dolaze iz Kine.

Kina i Rusija su poslednjih godina produbile ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte, a njihovo strateško partnerstvo je ojačalo, navodi SČMP.

Breton je, ipak, rekao da su nordijske zemlje pronašle potencijalnu zamenu za kineske materijale koji se koriste u proizvodi baruta, kao i da EU očekuje da će do kraja godine povećati proizvodnju artiljerijske municije na 1,5 do 1,7 miliona komada godišnje.

On je rekao da Rusija u istom vremenskom periodu proizvede "nešto manje od dva miliona" granata.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner