Svet

Stoltenbergova logika: NATO iscrpeo zalihe municije, ipak smo jači od Rusije

Generalni sekretar NATO-a je priznao da je rusko-ukrajinski sukob ogolio očigledne probleme u Alijansi
Stoltenbergova logika: NATO iscrpeo zalihe municije, ipak smo jači od Rusijewww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Hoermann / SVEN SIMO

Šef NATO Jens Stoltenberg priznao je da u Alijansi postoji problem sa vojnim zalihama, ali je, tvrdi on, Severnoatlantski savez jači od Rusije.

"NATO je najveća vojna sila u svetu, Alijansa predstavlja polovinu svetske vojne sile i u vojnom pogledu jači smo od Rusije", rekao je Stoltenberg na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Stoltenberg je priznao da je rusko-ukrajinski sukob ogolio očigledne probleme u Alijansi - za podršku borbenih dejstava potrebni su rezervni delovi, municija i održavanje.

"Od početka rata u Ukrajini mi smo istrošili zalihe, sada su one nedovoljne. Zbog toga hitno pojačavamo proizvodnju", rekao je on.

Podsetimo, pre dva dana u Briselu je održan sastanak ministara odbrane NATO na kojem je jedna od prioritetnih tema bila veća proizvodnja municije koja će se slati Ukrajini, a druga popunjavanje zaliha država članica.

Uoči sastanka Stoltenberg je rekao da će ove godine 18 država od 31, koliko ih ima u NATO; trošiti na odbranu više od dva odsto BDP-a.

Na samitu Alijanse u Velsu 2014. godine utvrđena je obaveza da u narednih deset godina svaka članica podigne svoje vojne rashode do dva odsto BDP.

Komentarišući zakon o dopunskim finansijama koji je predložio predsednik SAD Džozef Bajden, a koji Predstavnički dom i dalje nije usvojio nakon mnogo nedelja rasprave, Stoltenberg je ocenio da je on od "vitalnog" značaja za Alijansu i Kijev.

"Ipak, nije na meni da dajem savete o tome kako da se usvoji zakon u američkom Kongresu, ali ono što mogu da kažem jeste da je od vitalnog značaja da se SAD odluče za paket pomoći za Ukrajinu, jer nam je ta pomoć potrebna", napomenuo je Stoltenberg.

image