Svet

Svekineski narodni kongres: Veći vojni budžet i stabilan ekonomski rast

Premijer Li Ćijang istakao je da kineski narod ima hrabrost, mudrost da prevaziđe sve poteškoće ili prepreke, te da budućnost obećava
Svekineski narodni kongres: Veći vojni budžet i stabilan ekonomski rast© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je zasedanje, na kojem je premijer Li Ćijang, podnoseći izveštaj o radu vlade, naveo da je zemlja ostvarila svoje glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.

Predsednik Kine Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja u Velikoj dvorani naroda, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

U ime Državnog saveta premijer Li je podneo izveštaj o radu vlade, u kojem se pre svega navodi da je kineski bruto domaći proizvod porastao 5,2 odsto prošle godine, što je Kinu svrstalo među najbrže rastuće velike ekonomije na svetu.

Li je rekao i da Kina ima za cilj da postigne ekonomski rast od pet odsto u 2024. godini, obećavajući korake za transformaciju modela razvoja zemlje i smanjenje rizika koji podstiču propale investicije na tržištu nekretnina i zaduženi gradovi.

Najavljeno je povećanje budžeta za odbranu za 7,2 odsto, na 1,67 biliona juana, odnosno oko 232 milijarde dolara, što je drugi najveći vojni budžet na svetu – prednjače SAD.

"Pružićemo jače finansijske garancije zarad modernizacije naše nacionalne odbrane i oružanih snaga na svim frontovima", rekao je Li, te dodao da će zemlja sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost i čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti "nezavisnosti Tajvana" i spoljnom mešanju, te da će Peking promovisati miran razvoj odnosa preko moreuza i "nepokolebljivo" unaprediti cilj ponovnog ujedinjenja, navodi "Saut čajna morning post".

Smatra se da tenzije u vezi s Tajvanom, kao i sa Sjedinjenim Državama, Japanom i susedima koji imaju teritorijalne pretenzije na Južno kinesko more doprinose rastu visokotehnoloških vojnih tehnologija od stelt lovaca do nosača aviona i rastućeg arsenala nuklearnog oružja, prenosi AP.

U izveštaju je ukazano i na višestruke poteškoće i izazove s kojima se zemlja suočava i kao primer navedeno da osnova za održivi ekonomski oporavak i rast Kine nije dovoljno čvrsta, a da i dalje postoji nedostatak efektivne tražnje.

Uprkos usporavanju ekonomije i kontroli izvoza SAD u nekoliko grana industrije povezanih s tehnologijom, poput poluprovodnika, Li je optimističan.

"Kineski narod ima hrabrost, mudrost da prevaziđe sve poteškoće ili prepreke. Razvoj Kine će sigurno izdržati oluje i proći kroz talase, budućnost obećava", zaključuje Li.

image