Svet

SAD "kupuju" prisustvo u zemljama Pacifika: Više od sedam milijardi dolara za vojne baze

Kongres SAD usvojio je zakon koji će obezbediti finansiranje ključnih američkih sporazuma sa pacifičkim ostrvskim zemljama
SAD "kupuju" prisustvo u zemljama Pacifika: Više od sedam milijardi dolara za vojne baze© John Moore/Getty Images

Kongres SAD odobrio je izdvajanje 7,1 milijarde dolara za ekonomsku podršku pacifičkim ostrvskim zemljama u zamenu za ekskluzivno prisustvo američke vojske u njima, piše "Fajnenšel tajms".

"Kongres SAD usvojio je zakon koji će obezbediti finansiranje ključnih američkih sporazuma sa pacifičkim ostrvskim zemljama. Taj sporazum daje SAD ekskluzivni vojni pristup Palau, Maršalovim ostrvima i Mikroneziji", navodi se.

Ističe se da je to finansiranje uključeno u predlog zakona o izdvajanju 460 milijardi dolara za neke federalne resore, koji je podržao Senat SAD.

List napominje, da je, uprkos maloj površini tih ostrvskih država, površina njihovih teritorijalnih voda oko 4.000 kvadratnih kilometara, što će Sjedinjenim Državama dati ključnu prednost u pacifičkom regionu.

Vašington će moći da rasporedi svoje rakete i radare na teritoriji zemalja, kao i da testira interkontinentalne balističke rakete.

 

image