Svet

Direktor "Erbasa": Evropa je nespremna za rat sa Rusijom

Trampova upozorenja u vezi sa napuštanjem NATO-a trebalo da budu poziv za buđenje Evropi i što se tiče bezbednosti, ali i dostupnosti opreme, kaže izvršni direktor "Erbasa" Gijom Fori
Direktor "Erbasa": Evropa je nespremna za rat sa Rusijom© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Evropa je nespremna za rat sa Rusijom ili rizik da Donald Tramp povuče Sjedinjene Američke Države iz NATO-a, kaže izvršni direktor "Erbasa" Gijom Fori.

Čelnik najveće evropske kompanije za vazduhoplovstvo i odbranu dodaje da bi Stari kontinent trebalo da ubrza potrošnju na odbranu.

Takođe, on je za britanski "Gardijan" opisao da je ovo ključni trenutak za evropsku odbrambenu industriju nakon što je sukob Rusije i Ukrajine doveo rat na zapadne granice Evrope, kako je istakao.

Evropske države previše su se oslanjale na SAD kada je u pitanju bezbednost i ključna oprema, zbog čega smatra da je važno da Evropa i Velika Britanija ulože sopstvene napore i razvijaju svoje programe razvoja borbenih aviona.   

"Mislim da Evropa još uvek nije dostigla nivo spremnosti koji je neophodan da bi se ušlo u sukob s Rusijom, a izgleda da Rusija pojačava svoje odbrambene kapacitete. Gotovo smo 80 godina u periodu nakon Drugog svetskog rata sa drugačijim sistemom koji je više osmišljen da odvrati od napada, nego da priprema za sukob", rekao je Fori.

Ako želimo da budemo spremni za mogući drugačiji nivo angažovanja i sukob, moramo da se ubrzamo, dodao je on. 

Fori smatra da bi Trampova upozorenja u vezi sa napuštanjem NATO-a trebalo da budu poziv za buđenje Evropi i što se tiče bezbednosti, ali i dostupnosti opreme. 

"Bilo bi bolje da predvidimo moguću situaciju. Imali smo prva upozorenja sa Trampom 1. Ako je Tramp 2 isti ili čak ozbiljniji u pogledu očekivanja SAD da se Evropa pobrine za sebe... bolje bi bilo da to shvatimo ozbiljno", kaže Fori.

Poslednjih decenija, Evropa se umnogome oslanjala na američku opremu, što je dovelo do zapostavljanja sopstvene industrije. Borbene avione F-35 "Lokid Martina" koriste države poput Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Italije i Holandije. "Boing" snabdeva Britaniju helikopterima "apač" i "činuk", avionima C-17, špijunskim letelicama P-8, izviđačkim avionima E-7, a svi se proizvode u SAD. 

"Ako želite da budete suvereni, da imate kontrolu nad sopstvenom budućnošću ili onim što se dešava na granicama Evrope, Stari kontinent mora da bude mnogo više nezavistan. Mnogo toga smo stavili u ruke drugih. Kupujemo uglavnom van Evrope i to uglavnom od SAD", ističe direktor "Erbasa".  

On naglašava da razvoj šeste generacije evropskih borbenih aviona ne sme da ponovi greške iz prošlosti kada su resursi bili podeljeni između tri konkurentska aviona: "eurofajtera", švedskog "gripena" i francuskog "rafala".

Evropske porudžbine F-35 premašile su kombinovane porudžbine za "eurofajter" i "rafal", dodaje Fori. 

"Evropske države, uključujući i Britaniju, moraju da sarađuju jer smo u poslu u kojem je obim proizvodnje važan. SAD imaju obim proizvodnje i opredelili su se za jedan borbeni avion. Mi imamo tri različite borbene letelice", ističe direktor "Erbasa".  

On ističe da je očigledno da je potrebno da se udruže napori Evropljana kako bi imali jednu vrstu oružja vrlo moćnih kapaciteta. 

"Ovo je ključni trenutak da se odredi da li će Evropa biti igrač na polju odbrane i bezbednosti ili ne", zaključuje Fori.

image