Svet

Šef CIA: Deca u Gazi gladuju, neophodan je prekid vatre da bi im se pomoglo

Berns se osvrnuo na sukob Izraela i Hamasa u svom svedočenju na godišnjem saslušanju obaveštajne zajednice o pretnjama širom sveta
Šef CIA: Deca u Gazi gladuju, neophodan je prekid vatre da bi im se pomogloGetty © Anadolu / Contributor

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da u Pojasu Gaze nema gladnih i da Izrael dozvoljava priliv humanitarne pomoći, direktor CIA Vilijam Berns je poručio da je neophodno postići sporazum o prekidu vatre kako bi se rešila "velika humanitarna kriza" u enklavi.

"Realnost je da postoje deca koja umiru od gladi", rekao je Berns tokom saslušanja u Senatu. "Ona su neuhranjena zbog činjenice da humanitarna pomoć ne može da stigne do njih. Veoma je teško efikasno distribuirati humanitarnu pomoć osim ako nemate prekid vatre".

Izjave Bernsa, koji je predstavljao SAD u pregovorima Izraela i Hamasa o pauziranju borbi i oslobađanju preostalih talaca, bile su neke od najjačih do sada izrečenih od strane obaveštajnih zvaničnika otkako je Hamas napao Izrael u oktobru, što je dovelo do izraelske ofanzive, navodi "Politiko". Američka administracija je pod sve većim pritiskom da natera Izrael da dozvoli veću pomoć u Gazi.

Berns je rekao da je pauza u borbama ključna ne samo za obezbeđivanje brze isporuke humanitarne pomoći u Gazu, već i za obezbeđivanje oslobađanje talaca - nešto na čemu aktivno radi sa zvaničnicima u Izraelu, Egiptu i Kataru.

Direktor CIA vratio se kući posle posete regionu, osme, tokom koje je pokušao da ispregovara prekid borbi u Gazi. On je rekao da strane pokušavaju da posreduju u dogovoru o šestonedeljnom prekidu vatre u Gazi koji bi omogućio oslobađanje 40 talaca, kao i palestinskih zatvorenika koji se drže u Izraelu.

Na pitanje republikanskog senatora Toma Kotona da li veruje da Izrael "istrebljuje palestinski narod", Berns je rekao da razume "potrebu Izraela da odgovori" na napad Hamasa. "Ali mislim da svi takođe moramo imati na umu ogroman danak koji je ovo uzelo nedužnim civilima u Gazi", rekao je on.

image