Svet

Jevrejska kapa spoticanja: Delegacija SAD prekinula posetu Saudijskoj Arabiji zbog spora oko – kipe

Komisija Sjedinjenih Država za međunarodnu versku slobodu prekinula posetu nakon što je od rabina zatraženo da skine jevrejsku kapu sa glave
Jevrejska kapa spoticanja: Delegacija SAD prekinula posetu Saudijskoj Arabiji zbog spora oko – kipeGetty © by IAISI

Američka delegacija za verske slobode saopštila je da je prekinula posetu Saudijskoj Arabiji nakon što je od jednog od njenih članova zatraženo da skine jevrejsku kapu, ili kipu.

Komisija Sjedinjenih Država za međunarodnu versku slobodu (USCIRF) saopštila je da je njena delegacija bila u poseti Diriji, istorijskom gradu i mestu svetske baštine Uneska, kada je predsednik komisije, pravoslavni rabin Abraham Kuper, "odbio njihove zahteve da skine sa glave versku kapu".

"Nikome ne bi trebalo uskratiti pristup mestu nasleđa, posebno onom koji ima za cilj da istakne jedinstvo i napredak, samo zato što postoji kao Jevrejin", naveo je Kuper.

USCIRF je rekao da su Kuper i njegov potpredsednik, velečasni Frederik Dejvi, pozvani da obiđu lokaciju u okviru svoje zvanične posete kada su, nakon nekoliko odlaganja obilaska, zvaničnici zatražili da Kuper ukloni svoj kipu "dok je na lokaciji i kad god je trebalo da bude u javnosti, iako je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova odobrilo posetu mestu".

Saudijska Arabija je "u jeku ohrabrujućih promena u okviru svoje vizije za 2030", primetio je Kuper. "Međutim, posebno u vreme besnog antisemitizma, traženje da uklonim kipu onemogućilo je USCIRF da nastavi posetu".

USCIRF je saopštio da je naročito za žaljenje što se ro dogodilo predstavniku "američke vladine agencije koja promoviše verske slobode".

Komisija je savetodavno telo američke vlade koje ima mandat od američkog Kongresa.

Incident se dogodio u pozadini tenzija između Saudijske Arabije i američkog saveznika Izraela zbog rata u Pojasu Gazi, kao i pokušaja SAD da promovišu normalizaciju odnosa između dve države kada se sukob završi.

image