Svet

Stoltenberg protiv papine mirovne inicijative: Ukrajini treba oružje, a ne bele zastave

Sada nije vreme da se govori o kapitulaciji Ukrajinaca, poručio je generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg protiv papine mirovne inicijative: Ukrajini treba oružje, a ne bele zastave© Sean Gallup/Getty Images

Generalni sekretar NATO-a Jels Stoltenberg ocenio je da su Ukrajini potrebne zalihe oružja, a ne bele zastave, čime se nije složio sa nedavnom izjavom pape Franciska

"Ako želimo mirno i trajno rešenje postignuto u pregovorima, onda treba da pružimo vojnu podršku Ukrajini. Ono što se dešava za pregovaračkim stolom neraskidivo je povezano sa stabilnošću na bojnom polju", kazao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li njegova reakcija znači da je sada neprimereno govoriti o beloj zastavi, Stoltenberg je rekao da "sada nije vreme da se govori o predaji Ukrajinaca". 

"Takva situacija bila bi tragedija za Ukrajince i biće opasna za sve nas", naglasio je šef NATO-a.

Prethodno je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba poručio Vatikanu da obrati posebnu pažnju na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, ističući da se Kijev nikada neće predati.

Papa Francisko izjavio da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne "belu zastavu" i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

Istovremeno, dodao je da kada neko vidi da je "poražen, da nešto ne ide, treba da pokaže hrabrost i pregovara" kako bi sprečio da se desi ono najgore i izbegao nove smrti.

image