Svet

Boreljovu baštu kvari i papa: Pozivima Ukrajini da se preda, ušao tamo gde nije pozvan

Prvi čovek evropske diplomatije oštro je kritikovao papin apel na prestanak krvoprolića
Boreljovu baštu kvari i papa: Pozivima Ukrajini da se preda, ušao tamo gde nije pozvan© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Poglavar Rimokatoličke crkve Francisko, pozivima Ukrajini da smogne hrabrosti i podigne belu zastavu, ušao je u baštu u koju ga niko nije zvao, izjavio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

"Njegova svetost papa je ušao u baštu u koju ga niko nije zvao. Pozivanje Ukrajine na predaju je više od želje za mirom. Verujem da sada nije trenutak da pozivamo Ukrajinu na predaju već je vreme da nastavimo da (joj) pomažemo", rekao je Borelj u intervjuu za špansku radio-stanicu RNE.

Prvi čovek evropske diplomatije već je koristio baštenske analogije u svojim govorima. Na otvaranju Evropske diplomatske akademije u Brižu 2022. godine Borelj je izneo svoje viđenje privilegovane Evrope koju je zamislio kao baštu dok je svet oko nje džungla, sposobna da grubo naruši savršeno funkcionalan evropski mehanizam.

Uz to je prošlog septembra, u intervjuu za "Gardijan", uporedio EU s biljožderom u svetu mesoždera.

Pošto su papine reči naišle na osudu Kijeva, koji je poručio da se nikad neće predati, šef pres-službe Svete stolice Mateo Bruni rekao je da je papa Francisko mislio na pregovore, a ne na kapitulaciju Ukrajine.

image