Svet

Močvara izlazi na površinu: Raskid s tradicijom, Pens neće podržati Trampa

Njegova odluka ne bi trebalo nikoga da iznenadi, izjavio je Trampov bivši potpredsednik
Močvara izlazi na površinu: Raskid s tradicijom, Pens neće podržati TrampaGetty © Paul Morigi/Getty Images

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens saopštio je da neće podržati svog nekadašnjeg šefa i republikanskog kandidata Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.

"Ne bi trebalo da bude iznenađenje što ove godine neću podržati Donalda Trampa", rekao je Pens za "Foks njuz".

Dodao je da je ponosan na rezultate administracije koju je vodio zajedno sa Trampom.

"Bio je to period koji je Ameriku učinio prosperitetnijom i sigurnijom", naveo je Pens.

On je, međutim, istakao da postoje "duboke razlike" između njega i Trampa "o nizu pitanja".

Pens je naveo da ne podržava Trampa, između ostalog, zbog njegovog protivljenja zabrani TikToka u SAD i zbog toga što, kako smatra, republikanski kandidat za predsednika nema plan za rešavanje problema velikog javnog duga Sjedinjenih Država.

"Donald Tramp sledi i artikuliše agendu koja je u suprotnosti sa konzervativnom agendom kojom smo se vodili tokom naše četiri godine zajedno. I zato ne mogu mirne savesti da podržim Donalda Trampa u ovoj kampanji", rekao je američki političar iz Indijane.

Bivši potpredsednik SAD kandidovao se protiv Trampa za republikansku nominaciju u ovom ciklusu, ali je odustao nekoliko meseci pre nego što je glasanje zapravo počelo, pošto nije uspeo da privuče pažnju birača.

Pensovo odbijanje da podrži Trampa u tvrdnjama da su izbori 2020. bili pokradeni razbesnelo je mnoge republikance, što je negativno uticalo na njegove političke aspiracije nakon raskida sa bivšim predsednikom, napominje "Politiko".

image