Svet

Amerika upozorava turiste: Ako putujete proverite kartone, vakcinišite i bebe od 6 meseci

Upozorenje Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) dolazi uoči prolećne i letnje sezone putovanja, i upozoravaju na epidemiju u nekoliko zemalja
Amerika upozorava turiste: Ako putujete proverite kartone, vakcinišite i bebe od 6 meseci© Tanjug/AP Photo/Erin Hoole

Američki zdravstveni zvaničnici upozorili su na dramatični porast slučajeva malih boginja širom sveta i savetuju onima koji putuju u zemlje pogođene epidemijom ove bolesti da vakcinišu najmlađe, čak i bebe od samo 6 meseci.

Upozorenje Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) dolazi uoči prolećne i letnje sezone putovanja. Mnoge zemlje, uključujući Austriju, Filipine, Rumuniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, destinacije koje najviše posećuju američki turisti, pogođene su epidemijom morbila, napominje CDC.

Takođe, upozoravaju na pad procenta vakcinacije u 36 američkih država u kojima je stopa vakcinisane dece manja od 95 odsto, što je ispod praga kada se očekuje sticanje kolektivnog imuniteta.

Epidemije morbila su u porastu širom sveta. U Japanu je od februara potvrđeno više slučajeva. Ranije ove nedelje Japan je potvrdio osam slučajeva među putnicima koji su bili na letu 24. februara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a sleteli na aerodrom Kansai u Osaki, i jedan slučaj, čovek koji je bio na aerodromu kada je let stigao.

Potvrđeno je da je žena iz Osake koja je bila na letu iz UAE zaražena boginjama dok je putovala u Tokio. Iz predostrožnosti, gradonačelnik Tokija je objavio informacije o tome gde je žena putovala, uključujući i restoran u kojem je jela. Zamolio je ljude koji su takođe posetili bilo koje od tih mesta u to vreme da odu kod lekara, ali da ne koriste javni prevoz, ukoliko primete bilo kakvu zdravstvenu promenu.

Japanski ministar zdravlja Takemi Keizo rekao je novinarima 8. marta da je broj slučajeva u Evropi 30 puta veći u odnosu na prethodnu godinu.

image