Srbija i Balkan

Evropski standardi: Epidemija malih boginja u Rumuniji, da li je Srbija ugrožena?

Iako je situacija u Srbiji bolja nego početkom godine, da bi se razvio kolektivni imunitet potrebno je da vakcinisanih bude 95 odsto
Evropski standardi: Epidemija malih boginja u Rumuniji, da li je Srbija ugrožena?Getty © George Frey

U Rumuniji je proglašena epidemija malih boginja, dok je situacija u Srbiji bolja nego što je bila na proleće, kada je u aprilu, prema statistici "Batuta", bilo prijavljeno 50 slučajeva. Ali da bi se razvio kolektivni imunitet potrebno je da obuhvat vakcinisanih bude 95 odsto, poručuju sagovornici RT Balkan.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u 2022. godini je prvom dozom MMR vakcine vakcinisano 81,3 odsto, dok je drugom dozom vakcinisano 89,5 odsto dece.

"Kada su u pitanju bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, svaki pad obuhvata imunizacijom dovodi do nakupljanja osetljivih osoba i nosi rizik od pojave kako pojedinačnih slučajeva obolevanja tako i epidemije, naročito kada su u pitanju morbile koji predstavljaju jednu od najzaraznijih infektivnih bolesti, kažu za RT Balkan iz "Batuta". 

Dodaju da je u cilju prevencije morbila, ali i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, neophodno dostići i održati pravovremenost i ciljni obuhvat od 95 odsto planirane populacije svim vakcinama u skladu sa Kalendarom obavezne imunizacije, te sprovesti pravovremenu vakcinaciju dece prvom dozom MMR vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeola sa navršenih 12 meseci života, odnosno drugom dozom pre upisa u prvi razred osnovne škole.

Oni su dodali i da je "neophodno identifikovati svu nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu uzrasta do 18 godina koja prethodnih godina, iz različitih razloga, nisu vakcinisana i sprovesti njihovu imunizaciju MMR vakcinom".

Pedijatar dr Marija Kostić-Vučićević kaže da je za male boginje jedina i najbolja prevencija vakcinacija dece i ističe da ne postoji ni jedna studija koja je potvrdila da MMR izaziva autizam, što je inače i najveća bojazan kod roditelja.

"Postoji izvestan broj onih koji se protive vakcinaciji, 'antivaksera', ali su oni u 'značajnoj manjini'", ocenila je za RT Balkan dr Kostić-Vučićević.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis izjavio je da još nema podatke o broju vakcinisane dece, ali da ne veruje da smo dostigli obuhvat od 95 odsto, potreban da bi se sprečila epidemija. 

"U kampanji promovisanja imunizacije odgovornost je na svima, a naročito na medijima", poručio je za RT Balkan Konstantinidis.

U Rumuniji, gde je prijavljeno oko 2.000 slučajeva zaraze, prvom dozom je vakcinisano 78 odsto, a drugom dozom 62 odsto dece koja ispunjavaju uslove.

Male boginje ili morbile su veoma zarazno virusno oboljenje koje je najčešće kod dece predškolskog i ranijeg školskog uzrasta, a prenosi se direktnim kontaktom sa obolelom osobom, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba i retko indirektnim putem preko kontaminiranih predmeta.

image