Srbija i Balkan

Male boginje opet u Srbiji: Zaraženo najmanje četvoro dece, sva nevakcinisana

Male boginje potvrđene su kod četvoro dece i jedne odrasle osobe u Smederevu, a za još šest osoba se čekaju laboratorijski rezultati
Male boginje opet u Srbiji: Zaraženo najmanje četvoro dece, sva nevakcinisanawww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Srbiji, izgleda, preti još jedna epidemija morbila, zahvaljujući slabom obuhvatu vakcinacije. Male boginje potvrđene su kod četvoro dece i jedne odrasle osobe u Smeredevu, a za još šest osoba se čekaju rezultati.

Troje dece je hospitalizovano i u stabilnom je stanju. Jedno dete, odojče, ima umereno teško stanje, dok su druga dva deteta uzrasta do dve godine. Nijedno dete nije vakcinisano, dok je vakcinalni status odraslog zaraženog nepoznat.

Morbile jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu

Epidemijske mere kod pacijenata kod kojih je postavljena sumnja na morbile su sprovedene, postoji posebno izolaciono odeljenje i pojačane su protivepidemijske mere. Lekari opet pozivaju na vakcinaciju MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka.

Male boginje, odnosno morbile, jedan su od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, iako se efikasno mogu sprečiti bezbednom vakcinom MMR koja je u Srbiji dostupna više od 40 godina. Stručnjaci kažu da je za kolektivni imunitet potrebno da opseg vakcinisanih bude preko 95 odsto. U Srbiji, obuhvat vakcinisanih je prilično nizak, zbog čega je struka upozoravala da nam je epidemija na pragu.

"Prema podacima kojima raspolažemo, obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno", navela je Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović za "Novosti".

Jovanović kaže da se klinička slika najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon nekoliko dana i pojave ospi.

"Četiri dana pre nego što se pojave ospe, osoba je visokoinfektivna kao i četiri dana posle pojave osipa i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na punkt za vakcinaciju i da vakcinišu svoju decu", rekla je za RTS Verica Jovanović.

Epidemija morbila, nažalost, nije retka pojava u Srbiji gde su teorije zavere da MMR vakcine izazivaju autizam uzele maha. Dve najveće epidemije malih boginja evidentirane su 1997. godine, kada je umrlo sedam osoba, i 2017. godine kada je preminulo 15 osoba, mahom dece. U periodu od 2009. do da 2017. gotovo svake godine je dolazilo do mini epidemije u Srbiji.

"Ako znamo da može da se razvije veoma opasna komplikacija, kao što je upala mozga, molim roditelje, kad već imamo nešto što može da spreči pojavu morbila da deca prime tu vakcinu. Sve te priče o autizmu, ili bilo kakvim poremećajima koji nastaju posle vakcine su izmišljene", poručila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Saveti za trudnice

Ministarka ističe da je vakcina nešto što je medicina zasnovala na dokazima i da ne treba sa vakcinama povezivati pojavu određenih bolesti.

"Mnogo je važnije da se majke tokom trudnoće, posebno u prvim mesecima trudnoće, na neki način izoluju, da paze gde se kreću i da ne dolaze u kontakt sa ljudima koji su inficirani na bilo koji način. Pozivam sve od 12 meseci do 18 godina, ako neko nije primio, neka primi tu vakcinu. Evidentno smo došli do toga da je sterilitet značajno porastao, zauške prave veliki problem posebno dečacima. Dajte neka prime, posebno taj muški sterilitet da sprečimo na taj način što ćemo sprečiti da obole od zauški", naglasila je ministarka.

Pedijatar Doma zdravlja Čukarica Dr Dejan Jonev rekao je za "Novosti" da je uveren da će se sada morbile raširiti kao i u poslednjoj epidemiji 2017. godine, uz upozorenje da sada imamo još manje vakcinisanih.

image