Magazin

Zašto je važna HPV vakcina

"Srbija je među vodećim zemljama u svetu po učestalosti karcinoma grlića materice. U danu, oko 2 žene u Srbiji izgube život od ove bolesti, ostale obolele prolaze kroz težak proces lečenja", napisala je profesorka Ana Banko na svom Tviter nalogu.
Zašto je važna HPV vakcina© pixabay/terimakasih0

Od aprila ove godine, dostupna je besplatna vakcina protiv HPV virusa i u našoj zemlji pa će od sada i deca u Srbiji biti u prilici da, kao i njihovi vršnjaci u regionu budu zaštićeni od bolesti koje izaziva taj virus.

Današnje generacije dece u Srbiji, stupaju u prve seksualne odnose u periodu između 15 i 18 godina, kako su pokazali rezultati istraživanja "Krovne organizacije mladih Srbije". Većina njih će savete i iskustva pronaći na društvenim mrežama, a ne u razgovoru sa svojim roditeljima, a još ređe lekarima. "HPV virus nema simptoma, pa osoba ne možete znati da ga ima, ali ga može seksualnim kontaktom preneti na druge", dodala je na svom tviter nalogu profesorka Ana Banko, klinički virusolog. Zbot toga je važno govoriti sa tinejdžerima o mogućim problemima koje ovaj virus nosi. 

HPV virus jednako prenose i muškarci i žene a "prezervativ ne sprečava prenos HPV virusa, jer je ovaj virus izuzetno rasprostranjen i skoro ga je nemoguće izbeći tokom seksualno aktivnog života", napisala je profesorka Banko, navodeći da vakcina postoji preko 15 godina i da je jedna od najbezbednijih.  

Do danas je otkriveno oko 200 tipova ovog virusa, od kojih većina dovodi do infekcije kože i genitalnih bradavica, a oko 40 može dovesti do raka. Poznato je da se humani papiloma virus prenosi bilo kojim kontaktom koža na kožu u genitalnoj regiji, a u nekom periodu svog života čak 8 od 10 seksualno aktivnih osoba ima infekciju ovim virusom.

Preporuka je da se vakcina daje pre prvog seksualnog kontakta, jer je u tom slučaju efikasnost čak devedeset procenata. Idealno je da prevencija vakcinom krene od 9. godine, a najbolji je imuni odgovor dece do sedmog razreda osnovne škole, kada će imati odgovarajući nivo antitela, pa time biti zaštićeni od virusa.

Preventivna vakcina, prema rečima državnog sekretara Ministarstva prosvete Ivice Radoviće, stvara bolji imunitet koji će se suprotstaviti infekciji koja nastaje u kasnijim godinama. Reč je o devetovalentnoj vakcini koja je zlatni standard prema preporuci struke, objasnio je Radović, a takođe je, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, jedna od najbezbednijih. Ova vakcina ne sadrži virus, već samo njegov protein (nema mogućnost infekcije), a za nepune dve decenije nije zabeležen bezbedonosni alarm, pa je jedna od najbezbednijih.

Kako bi se video njen efekat u jednoj zemlji, potrebno je da prođe makar 10 godina. Svetska zdravstvena organizacije je HPV vakcinu svrstala na listu osnovnih vakcina zbog bezbednosti i efikasnosti i preporučila da bude obavezna vakcina u svim zemljama. Zemlje sa visokim obuhvatom vakcinisanih su blizu eliminacije karcinoma grlića materice. 

image