Svet

"Global tajms" o poseti Sija: Zajednica Srbije i Kine u novoj eri obećava

Suočene sa složenim i burnim međunarodnim pejzažom, obe nacije se udružuju kako bi se suprotstavile hegemonizmu i politici moći, nastojeći da očuvaju globalni mir, stabilnost i međunarodnu pravednost i pravdu
"Global tajms" o poseti Sija: Zajednica Srbije i Kine u novoj eri obećava© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je u sredu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati "Srbija" u Beogradu. Dvojica lidera odlučili su da prodube i uzdignu sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije i izgrade kinesko-srpsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Za dve zemlje i narode ovo je značajan događaj, piše "Global tajms", kineski list blizak Komunističkoj partiji Kine.

Tokom proteklih nekoliko decenija, dve zemlje su se razumele, verovale, podržavale i pomagale jedna drugoj u nedaćama, postajući pravi prijatelji i bliska braća. Unapređenje političkih odnosa dve zemlje došlo je prirodno, otvarajući novo poglavlje u istoriji.

Predsednik Si je ponovo posetio Srbiju posle osam godina, nailazeći na veliku i toplu dobrodošlicu. Zastave Kine i Srbije vijorile su se duž auto-puta od beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" pa sve do centra Beograda. Na vidnom mestu su bili istaknuti transparenti sa porukama "Dobrodošao predsedniče Si" i "Topla dobrodošlica dragim kineskim prijateljima".

Hiljade Srba uzvikivalo je ispred Palate "Srbija": "Kina i Srbija!", pokazujući svoje iskrene emocije, što je duboko dirnulo i ganulo kinesko društvo, navodi kineski list.

Kina i Srbija neguju "gvozdeno prijateljstvo", što je izvanredno u međunarodnim odnosima koji se stalno menjaju.

Gvozdeno prijateljstvo između Kine i Srbije izgrađeno je na krvi i vatri. NATO je 1999. bombardovao tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Kina je 2008. doživela veliki zemljotres u Venčuanu, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, a Srbija je 2014. pretrpela teške poplave. Početkom 2020. izbila je pandemija kovida.

Dve zemlje i njihovi narodi uvek su bez oklevanja pružali ruku pomoći kada je drugoj potrebna, a ovo pravo prijateljstvo uzajamne pomoći vreme ne može da naruši. Osnovni razlog leži u međusobnom poštovanju, jednakom tretmanu i visokom međusobnom poverenju između dve zemlje, navodi "Global tajms".

Odnosi Kine i Srbije su fenomenalni i trebalo bi da budu predmet istraživanja u međunarodnim odnosima. Za one koji su opsednuti "takmičenjem velikih sila" i "sukobom civilizacija", to bi posebno trebalo da podstakne njihovo razmišljanje.

Uprkos velikoj udaljenosti, različitim društvenim sistemima i različitoj kulturnoj pozadini, Kina i Srbija su u stanju da rezonuju i postignu konsenzus o međunarodnim odnosima, nacionalnom razvoju i nacionalnim osećanjima.

Oni su formirali blisku međuzavisnost na osnovu nezavisnosti, što je dašak svežeg vazduha u trenutnoj međunarodnoj zajednici opterećenoj "deficitom poverenja", dajući primer za odnose između države.

Posmatrajući odnos Kine i Srbije, mogu se uočiti dve karakteristike. Prvo, odnosi i saradnja između dve zemlje služe dobrobiti obe nacije i njihovih naroda. Kina i Srbija čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese.

Kina podržava napore Srbije da održi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, protiveći se bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije. Srbija se čvrsto pridržava principa jedne Kine i podržava Kinu u očuvanju sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Po pitanju suštinskog pitanja očuvanja nacionalnog jedinstva i suprotstavljanja teritorijalnom separatizmu, dve zemlje dele visok stepen konsenzusa.

U međuvremenu, saradnja između dve zemlje je duboko ukorenjena na nivou običnog naroda. Za samo nekoliko meseci ulaganja kineske kompanije, Železara "Smederevo" je pretvorila gubitke u profit, obezbeđujući zaposlenje za preko 5.000 ljudi i sada je treće po veličini izvozno preduzeće u Srbiji.

Opštinski projekat prečišćavanja otpadnih voda "Očistimo Srbiju", koji sprovodi "Čajna roud and bridž korporešn" biće od koristi za 2,3 miliona građana Srbije. Kao ključni projekat u okviru saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope u izgradnji Inicijative "Pojas i put", deonica Beograd – Novi Sad na pruzi Mađarska–Srbija u Srbiji donosi "revolucionarne promene" u saobraćajnom sektoru Srbije.

Za narode obe zemlje saradnja nije prazna priča, već su to opipljivi rezultati u kojima svi dobijaju.

Drugo, saradnja Kine i Srbije, bilo za region ili svet, predstavlja pozitivnu snagu. Kao čvrsti prijatelji i zaštitnici svetskog mira, dve zemlje dele slične stavove o mnogim značajnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

U međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije i raznim velikim multilateralnim događajima, one blisko sarađuju, zajednički se zalažući za pravičan i uredan multipolarni svet, i inkluzivnu i pravičnu ekonomsku globalizaciju.

Suočene sa složenim i burnim međunarodnim pejzažom, obe nacije se udružuju kako bi se suprotstavile hegemonizmu i politici moći, nastojeći da očuvaju globalni mir, stabilnost i međunarodnu pravednost i pravdu.

Ono što održava razvoj odnosa Kine i Srbije jeste visok stepen političkog međusobnog poverenja. Obe zemlje ne dozvoljavaju ideološkim razlikama i sistemima vrednosti da stvaraju rascepe. Umesto toga, obraćaju pažnju na međusobne brige, poštuju i podržavaju jedni druge razvojne puteve i nacionalno oživljavanje.

Na tim temeljima može se graditi jače međusobno poverenje, negovati međusobno razumevanje i razvijati prostor i volja za saradnju. Od politike, ekonomije, kulture i društva, bogati plodovi razmene Kine i Srbije su ukorenjeni u političkom međusobnom poverenju.

Predsednik Si Đinping najavio je šest mera za podršku izgradnji kinesko-srpske zajednice sa zajedničkom budućnošću, kada se u sredu sastao sa novinarima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. To označava sveobuhvatno proširenje dugogodišnje prijateljske razmene i obostrano korisne saradnje Kine i Srbije.

Kineski aksiom glasi: "Prijatelji su oni koji su istomišljenici"; a Srbi bi rekli: "Prijatelji su najveće bogatstvo u životu". Pod strateškim vođstvom lidera dve zemlje, gvozdeno prijateljstvo između Kine i Srbije nastaviće da cveta, od koristi narodima obe nacije, promovišući svetski mir i razvoj i zajednički unapređujući izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

image