Svet

Britanski ambasador poziva Jermeniju da poboljša odnose sa Turskom

Jerevan i Ankara ne razvijaju diplomatske odnose, granica je zatvorena od 1993. godine, ali jermenska strana bi mogla da promeni politiku, ocenio je britanski diplomata
Britanski ambasador poziva Jermeniju da poboljša odnose sa Turskomwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Russian Look

Britanski ambasador u Jerevanu Džon Galager poziva Jermeniju da promeni svoju spoljnu politiku normalizacijom odnosa sa Turskom, prenela je jermenska državna agencija Armenpres.

"Rešavanje odnosa između Jermenije i Turske je od velikog značaja za region, a posebno će pomoći Jermeniji da izmeni svoju spoljnu politiku i postane sigurnija zemlja", objasnio je britanski diplomata.

Velika Britanija podržava strane u procesu normalizacije odnosa, naglasio je ambasador.

Između Turske i Jermenije nema diplomatskih odnosa, granica je zatvorena od 1993. godine na inicijativu Ankare. Teški odnosi između zemalja su posledica više različitih okolnosti, koje se posebno odnose na podršku Ankare poziciji Azerbejdžana po pitanju Nagorno-Karabaha i oštru reakciju Turske na proces međunarodnog priznanja genocida nad Jermenima u Otomanskom carstvu.

Kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, jermensko rukovodstvo je odlučilo da se osloni na zemlje koje nisu u regionu, "koje se udvaraju Jerevanu i obećavaju da će mu pomoći u svim njegovim nevoljama, samo ako prekine odnose sa Rusijom i integracionim strukturama koje postoje u regionu".

image