Svet

Većina Mađara protiv slanja trupa u Ukrajinu: Rusiju ne vide kao pretnju ni za Mađarsku ni za NATO

Kako se navodi na sajtu centra "Szazadveg", ispitivanje je sprovedeno u martu 2024. godine
Većina Mađara protiv slanja trupa u Ukrajinu: Rusiju ne vide kao pretnju ni za Mađarsku ni za NATOGetty © Hugh Rooney/Eye Ubiquitous/Universal Images Group

U Mađarskoj, 86 odsto građana protivi se mogućem slanju trupa sa Zapada u Ukrajinu, pokazali su rezultati najskorijeg istraživanja, koje je sproveo mađarski centar za ispitivanje javnog mnjenja "Sazadveg".

Anketirano stanovništvo najpre je upitano da li se slaže sa "slanjem vojski evropskih ili NATO država da se bore u Ukrajini", na šta je 86 odsto ispitanika dalo negativan odgovor, 11 odsto pozitivan, dok oko tri odsto nije znalo šta da odgovori.

U isto vreme, 80 odsto ispitanika je izrazilo stav da "ne veruje da Rusija ugrožava nacionalnu bezbednost Mađarske", dok se 79 odsto od ukupnog broja ispitanih ne slaže ni sa tvrdnjom da "Rusija može predstavljati pretnju po NATO".

Tri četvrtine ispitanih građana Mađarske takođe se slaže sa konstatacijom da je sukob u Ukrajini "vojni i politički konflikt između velikih sila - SAD i Rusije" i da neće doći do mira dok jedna od ovih strana ne popusti.

Kako se navodi na sajtu centra, ispitivanje je sprovedeno u martu 2024. godine putem telefona i obuhvatilo je 1.000 odraslih stanovnika Mađarske. 

Podsećanja radi, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da se evropske države "kao ludaci na krovu" konstantno klate na ivici rata sa Rusijom, a prema njegovom mišljenju "indirektan" sukob je već u toku, budući da Zapad šalje Ukrajini sve smrtonosnije naoružanje i može čak odlučiti da pošalje "mirovne trupe".

image