Svet

Gutereš: Sve veći konsenzus da se Izraelu kaže da je potreban prekid vatre

Palestinska agencija UN za izbeglice UNRVA je u krizi otkako je Izrael optužio desetak pripadnika osoblja te agencije za umešanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, a prvi čovek UN Antonio Gutereš danas je poručio da je UNRVA spas za milione izbeglica
Gutereš: Sve veći konsenzus da se Izraelu kaže da je potreban prekid vatreGetty © Ali Moustafa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas tokom posete Jordanu da postoji sve veći međunarodni konsenzus da se Izraelu kaže da je neophodan prekid vatre i da bi napad na Rafu prouzrokovao humanitarnu katastrofu.

"Vidimo rastući konsenzus u međunarodnoj zajednici da se Izraelcima kaže da je prekid vatre potreban, a takođe vidim i rastući konsenzus, čuo sam u SAD, čuo od Evropske unije, naravno i u muslimanskom svetu, da se jasno kaže Izraelcima da svaka kopnena invazija na Rafu može da znači humanitarnu katastrofu", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Tokom obilaska centra u jordanskom kampu Vihdat gde palestinska agencija UN za izbeglice UNRVA pruža zdravstvene i obrazovne usluge, visoki zvaničnik UN rekao je da je ta agencija spas nade i dostojanstva za milione izbeglica širom regiona.

"Moramo nastojati da se jedinstvene usluge koje UNRVA pruža nastave... U mračnom svetu, UNRVA je jedan zrak svetlosti za milione ljudi", rekao je Gutereš i dodao da ta agencija daje veliki doprinos "na načine koji se ne mogu izmeriti grafikonom" u pogledu unapređenja društvene kohezije, promovisanja stabilnosti i izgradnje mira.

"Rezultati nezavisne interne istrage UN, koja je pokrenuta, pomoći će jačanju i poboljšanju UNRVA", rekao je najviši zvaničnik UN.

UNRVA je u krizi otkako je Izrael optužio desetak pripadnika osoblja te agencije za umešanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Zbog ovih optužbi, najveći donator UNRVA, Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja obustavile su finansiranje, dovodeći u sumnju budućnost agencije.

image