Svet

Posle napada u Moskvi, Italija se pridružila Francuskoj i podigla nivo bezbednosti

U Evropi je oživeo strah od novih napada islamskih ekstremista, a kontinentu predstoje masovni događaji kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko prvenstvo u Nemačkoj
Posle napada u Moskvi, Italija se pridružila Francuskoj i podigla nivo bezbednostiGetty © Simona Granati - Corbis/Corbis

U ponedeljak Italija se pridružila Francuskoj u podizanju nivoa bezbednosti nakon napada na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol" u Moskvi, za koji je odgovornost preuzeo avganistanski ogranak Islamske države (ID), prenosi "Dojče vele".

Odluka je doneta u ponedeljak, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Rimu, a ove nedelje, uoči Uskrsa, planirano je pojačano obezbeđenje za različite događaje.

U danima uoči Uskrsa papa Fracisko ima veoma gust raspored u Rimu i Vatikanu.

Kako se navodi u saopštenju italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, "biće pojačane mere nadzora i provera, a najviše pažnje posvetićemo mestima velikih okupljanja i osetljivim ciljevima."

Francuska je preduzela isti korak u nedelju, saopštivši da smatra da je avganistanski ogranak ID odgovoran za napad u Moskvi. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je ova grupa ranije "pokušala da izvrši nekoliko akcija na našem tlu".

Posle napada u Moskvi, u Evropi je oživeo strah od novih napada islamskih ekstremista. Kontinentu predstoje masovni događaji kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Kornelijus Funke rekao je da pretnja od islamskih ekstremista "ostaje akutna", ali da se procene bezbednosnih rizika nisu promenile posle terorističkog napada u Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da su zločin počinili radikalni islamisti, ali da se istražuje ko im je izdao naređenje.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan je odbacila navode o odgovornosti ISIS-a, ocenivši da se radi o operaciji pod lažnom zastavom, a da je ovaj narativ prihvaćen zato što je ID izvršila mnogo terorističkih napada širom sveta, ali da nije povezana sa Ukrajinom.

Tezu da ID nije umešana u napad podržala je i bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, kao i britanski opozicionar i poslanik Džordž Galovej.

image
VV inauguration
banner