Svet

Si Đinping se sastao sa Markom Ruteom u Pekingu

Kineski predsednik Si Đinping pozdravio odluku holandskih kompanija da investiraju u Kinu i izrazio nadu da će Holandija obezbediti fer i transparentno okruženje za kineske kompanije
Si Đinping se sastao sa Markom Ruteom u Pekingu© AP Photo/Omar Havana

Kineski predsednik Si Đinping sastao se danas u Pekingu sa holandskim premijerom Markom Ruteom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja i unapređenju trgovinskih odnosa.

Si je istakao da se poslednjih godina odnosi Kine i Holandije razvijaju brzo i stabilno, kao i da saradnja u različitim odnosima nastavlja da se produbljuje, prenela je agencija Sinhua.

''Holandija je bila prva ''kapija'' saradnje Kine i EU, i Kina je voljna da održi razmenu sa Holandijom na svim nivoima i promoviše razvoj otvorenog partnerstva između Kine i Holandije'', rekao je Si.

On je pozdravio odluku holandskih kompanija da investiraju u Kinu i izrazio nadu da će Holandija obezbediti fer i transparentno okruženje za kineske kompanije.

Rute je izjavio da ''razdvajanje i prekidanje veza'' nije opcija za holandsku vladu, jer, kako je rekao, svaka akcija koja šteti razvojnim interesima Kine, šteti i Holandiji.

''Hvala Kini što je omogućila 15 dana bezviznog tretmana za holandske državljane koji putuju u Kinu. Holandija neguje svoje prijateljske odnose sa Kinom i spremna je da nastavi da produbljuje partnerstvo sa Kinom'', rekao je Rute.

Zapadni mediji poslednjih nedelja pišu da je glavni favorit za generalnog sekretara NATO-a upravo odlazeći holandski premijer Mark Rute.

image