Svet

Novi uslovi za nemački pasoš: Niste Nemac ako ne znate kako se zove jevrejsko molitveno mesto

Nemački MUP planira da uključi pitanja o Izraelu u test znanja koji stranci moraju da polože da bi dobili državljanstvo
Novi uslovi za nemački pasoš: Niste Nemac ako ne znate kako se zove jevrejsko molitveno mestoGetty © Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke planira da uključi pitanja o Izraelu u test znanja koji stranci moraju da polože da bi dobili državljanstvo, piše nemački "Špigl".

Modifikovani test će uključivati pitanja kao što su: kako se zove jevrejsko molitveno mesto, kada je osnovana država Izrael i koje su odgovornosti Nemačke prema toj jevrejskoj zemlji? 

Među pitanjima su i kako se kažnjava poricanje holokausta u zemlji i ko može biti član skoro 40 jevrejskih sportskih klubova "Makabija".

"Nemačka će promeniti test za podnosioce zahteva za državljanstvo, dodajući pitanja o holokaustu, judaizmu i istoriji Izraela na testovima. Nemački zločin protiv čovečnosti, Holokaust, daje nam posebnu odgovornost da zaštitimo Jevreje i državu Izrael", izjavila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, napomenuvši da je "ta odgovornost deo njihovog sadašnjeg identiteta".

Nemačka ministarka je istakla da svako ko želi da bude Nemac mora da zna "šta to znači i da se posveti toj odgovornosti", jer u suprotnom "neće moći da dobije nemački pasoš".

image