Svet

Jedan ali vredan: Estonija šalje vojnika u Crveno more

U saopštenju se ističe i da je operacija EU isključivo "odbrambene prirode", pa samim tim ne podrazumeva dejstvo po kopnenim ciljevima
Jedan ali vredan: Estonija šalje vojnika u Crveno moreGetty © Artur Widak/NurPhoto

Estonija je odlučila da se priključi operaciji "Aspides" Pomorskih snaga Evropske unije (EUNAVFOR), koja se odvija u Crvenom moru i Adenskom zalivu, a kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane ove baltičke države estonska vojska poslaće jednog vojnika.

"Zbog krize u Crvenom moru, Vlada republike (Estonije) danas je donela odluku o učešću Estonije u vojnoj operaciji Evropske unije, tj. EUNAVFOR-a – "Aspides", koja se održava u Crvenom moru, sa jednim vojnikom. Prema prvobitnom planu operacija će trajati godinu dana, ali će se ukoliko bude potrebe produžiti."

U saopštenju se ističe i da je operacija EU isključivo "odbrambene prirode", pa samim tim ne podrazumeva dejstvo po kopnenim ciljevima. Ipak, estonsko ministarstvo navelo je i da se "Aspides" sprovodi u koordinaciji sa "Čuvarom prosperiteta", koju predvode SAD.

Iako do sada nijedna od dve operacije nije dala željene rezultate, odnosno nije zaustavila napade Huta na brodove povezane sa Izraelom, SAD i UK, nema sumnje da će prisustvo jednog estonskog vojnika promeniti stanje na bolje.

image