Svet

Zelenski se ponovo žali: Ukrajina nije spremna za veliku rusku ofanzivu

Ukrajinski predsednik se tokom intervjua osvrnuo i na palestinsko-izraelski sukob i požalio da je ovaj događaj odvratio pažnju svetske javnosti i preusmerio fokus američke pomoći sa Ukrajine na Pojas Gaze, odnosno Izrael
Zelenski se ponovo žali: Ukrajina nije spremna za veliku rusku ofanzivuGetty © Gian Marco Benedetto/Anadolu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinske oružane snage nisu u stanju da se brane u slučaju da dođe ruske ofanzive velikih razmera, jer trupama gotovo da nije ostalo više artiljerijske municije, prenosi Si-Bi-Es njuz.

"Iako je njegova vojska do sada uglavnom uspevala da zaustavi Ruse, ona nije spremna da se brani od nove velike ruske ofanzive koja se očekuje u narednim mesecima", navodi se u tekstu američke medijske agencije, pozivajući se na intervju Zelenskog.

Ceo tekst, odnosno video-snimak intervjua i dalje nisu objavljeni. Zelenski je takođe dodao da Ukrajina "gotovo više nema artiljerije".

Podsećanja radi, u prethodnim mesecima brojni stručnjaci upozoravali su da se ukrajinska vojska suočava se nedostatkom municije, naročito artiljerijskih granata. Tako je i direktori CIA Robert Berns izjavio da će bez dodatne vojne pomoći iz SAD, Kijev biti primoran da započne mirovne pregovore pod uslovima Moskve u roku od godinu dana.

Izostanak američke pomoći će, prema njegovom mišljenju, dovesti do daljeg povlačenja i teritorijalnih gubitaka za ukrajinsku stranu.

Ukrajinski predsednik se tokom intervjua osvrnuo i na palestinsko-izraelski sukob i požalio da je ovaj događaj odvratio pažnju svetske javnosti i preusmerio fokus američke pomoći sa Ukrajine na Pojas Gaze, odnosno Izrael.

"Naravno da je situacija u Pojasu Gaze skrenula pažnju sa Ukrajine. To je činjenica. Kada se pažnja preusmeri sa našeg i pređe u drugi region, to je očigledno dobro za Rusiju. Rusija zna da svet trenutno nije fokusiran na pomoć i podršku Ukrajini", rekao je Zelenski.

Kako je navedeno, on je još jednom naglasio da je Ukrajini potrebna podrška SAD i da ukrajinska vojska više neće moći da drži liniju fronta bez pomoći.

image