Svet

Zelenski: Kijevu ne treba francuska vojska, iako nema ništa loše u tome

Vaša deca neće ginuti u Ukrajini, a ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od članica Alijanse, ali to će već biti drugačija situacija, rekao je Zelenski
Zelenski: Kijevu ne treba francuska vojska, iako nema ništa loše u tomewww.globallookpress.com © Damian Burzykowski/Keystone Press Agency

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajini nije potrebna francuska vojska, iako ne vidi ništa loše u Makronovom predlogu da pošalje NATO trupe, kao i vojno i tehničko osoblje da obučava Ukrajince i proizvodi i popravlja oružje.

"Ovde se ne radi o prisustvu NATO vojske u Ukrajini, samo govorimo o procesu obuke, o zajedničkom radu specijalista, razmeni podataka, obaveštajnih podataka, obuci inspektora i tako dalje. I to je u redu! To se može uraditi u potpuno različitim oblastima odbrane. Mi govorimo samo o tome da se obezbedi da, u se tim razmenama obaveštajnih i tehničkih resursa, Ukrajina ne nađe sama, prepuštena sama sebi", rekao je Zelenski u intervjuu francuskom televizijskom kanalu BFM i dodao da sve što želi je da Ukrajina radi sa više od jednog ili dva partnera.

Prema njemu, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji.

"Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od NATO zemalja, ali to će već biti drugačija situacija", dodao je predsednik Ukrajine.

On je istakao da je situacija na frontu sada bolja nego u poslednja tri meseca.

"Imali smo poteškoća zbog nedostatka artiljerijske municije, sistema protivvazdušne odbrane, dalekometnog naoružanja i gustih rojeva ruskih dronova. Uradili smo dobar posao protiv ruskog vazduhoplovstva, obnovili situaciju na istoku, a ruska ofanziva je zaustavljena. Što se tiče Avdejevke, ruska vojska nije zauzela grad, već ga je potpuno uništila, a zatim se uselila", objasnio je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron krajem februara je izjavio da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ratu sa Ukrajinom", te da bi lideri zapadnih zemalja mogli da razmotre mogućnost o slanja trupa u Ukrajinu, ali, kako je rekao, još nije postignut konsenzus o tom pitanju.

Zvaničnici mnogih evropskih zemalja su, nakon ove izjave Makrona, rekli da nema govora o tome.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je dodatno pojasnio da zemlje NATO u celini to neće učiniti.

Komentarišući izjavu francuskog predsednika, zvanična Moskva je upozorila da bi takav razvoj događaja neminovno doveo do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.

image