Svet

Tradicionalni marš za mir u Berlinu: Borbena gotovost? Nikad više (VIDEO)

Demonstranti pozivaju na mirovne pregovore o Ukrajini
Tradicionalni marš za mir u Berlinu: Borbena gotovost? Nikad više (VIDEO)www.globallookpress.com © IMAGO/Peter Hartenfeser

U Berlinu se održavaju demonstracije za mirovne pregovore u Ukrajini i protiv umešanosti Nemačke u ukrajinski sukob, u kojima učestvuje nekoliko hiljada ljudi, javljaju "RIA Novosti".

Naime, marševi za mir održavaju se svake godine veče pred Vaskrs već dugi niz godina.

Najveći marš ove godine organizuje pokret "Fridenskoordinacija", koji objedinjuje različite mirovne inicijative.

Demonstranti su se okupili u jedan sat posle podne u Ulici Karl Marks u istočnom Berlinu, a organizatori su unapred najavili da će biti 6.000 učesnika.

Protest se odvija pod sloganom "Borbena gotovost? Nikad više". Mnogi demonstranti nose rusko-nemačke i palestinske zastave.

"Vlada želi da Bundesver i stanovništvo budu borbeno spremni. Smatraju da evropska bezbednosna politika sada može da bude usmerena samo protiv Rusije", naveli su organizatori demonstracija.

Demonstranti pozivaju na mirovne pregovore o Ukrajini.

"Ludo je da zeleni političari iz svojih udobnih stanova pozivaju Ukrajince da uđu u rovove", kazao je Mihael fon der Šulenburg, bivši diplomata u OEBS-u.

Takođe traže da se zaustave isporuke oružja zonama sukoba, da se teži ka svetskom miru i panevropskom sistemu bezbednosti uz učešće Ruske Federacije.

image