Svet

EU zakon o deforestaciji može pogoršati probleme bloka s kokainom, upozoravaju diplomate

Mali poljoprivrednici koji neće biti u stanju da dokažu da njihova roba ne potiče sa raskrčenog zemljišta, ili oni koji to neće moći da priušte, mogli bi samo ponovo da se okrenu uzgajanju koke, upozoravaju južnoameričke diplomate
EU zakon o deforestaciji može pogoršati probleme bloka s kokainom, upozoravaju diplomateGetty © Radoslaw Czajkowski/picture alliance via Getty Images

Južnoameričke diplomate upozoravaju da bi evropski zakoni za suzbijanje deforestacije mogli da primoraju siromašnije poljoprivrednike da pribegnu nezakonitom uzgajanju koke. 

EU Uredba o deforestaciji treba da stupi na snagu 1. januara naredne godine, i podrazumeva da poljoprivrednici koji obrađuju zemljište na kom su prethodno bile šume gube pristup tržištu bloka. Uredba takođe podrazumeva da proizvođači koji hoće da dobiju pristup EU tržištu moraju dokazati da ne eksploatišu raskrčeno zemljište, piše "Politiko".

Međutim, peruanske i kolumbijske diplomate tvrde da će to naštetiti programima zamene useva u njihovim zemljama, koji odvikavaju seljake od gajenja lista koke.

"Veliki broj malih proizvođača su ranije bili proizvođači listova koke", rekao je Luis Čaves Basagoitija, ambasador Perua u EU za ovaj list i dodao da, ako Peru bude imao "poteškoća sa prodajom kakaa ili kafe u Evropi, ne možemo isključiti da će ti mali proizvođači ponovo preći na listove koke".

"Politiko" navodi da trgovci drogom koku prerađuju u kokain i otpremaju ga najvećim delom u Evropu, gde vlasti zaplenjuju rekordne količine narkotika u lukama poput Antverpena, Roterdama i Hamburga. Porast ponude ove droge u proteklim godinama je takođe izazvao porast broja ubistava, usred sukoba kriminalnih organizacija koje nastoje da ostvare kontrolu nad maloprodajnim tržištem.

"Ovo je posledica uredbe za koju mislim da nije uzeta u obzir", kaže Čaves Basagoitia.

Ovo bi moglo da se ostvari na dva načina, smatra on. Uredba zahteva od evropskih kompanija da dokažu da njihova roba nije uzgajana na zemljištu raskrčenom nakon 2020. godine, a te kompanije bi ovaj zadatak mogle da prebace na male poljoprivrednike koji ili neće moći da priušte, ili neće imati priliku da to dokažu, nakon čega bi se vratili na nelegalnu ekonomiju.

Sa druge strane, postoje i poljoprivrednici koji gaje useve na zemlji koja je sa razlogom raskrčena. 

Vojske Perua i Kolumbije već dugo uništavaju useve koke prskanjem glifosata iz vazduha, zbog čega su se uzgajivači koke preselili dublje u džunglu.

Ambasador Kolumbije u EU, Horhe Rohas Rodrigez kaže da EU neće uvoziti kafu koja se proizvodi tamo "jer postoji problem krčenja šuma".

"Mi to priznajemo, ali se protiv toga i borimo. Ali, ako ne uvozite kafu, imaćemo više nelegalne ekonomije i trgovine drogom", rekao je on za "Politiko".

image