Svet

SBU ponovo podigla optužnicu protiv Simonjan: Sada im smeta "veličanje učesnika SVO"

Glavna urednica RT optužena je i za "genocid i propagandu vojnih akcija"
SBU ponovo podigla optužnicu protiv Simonjan: Sada im smeta "veličanje učesnika SVO"© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) podigla je novu optužnicu protiv glavne urednice RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarite Simonjan.

Naime, ukrajinski bezbednjaci optužili su glavnu urednicu RT po nekoliko članova Krivičnog zakona Ukrajine, kao što su "genocid", "veličanje učesnika Specijalne vojne operacije", "zadiranje u teritorijalni integritet Ukrajine", "propaganda vojnih akcija", kao i "opravdanje, priznavanje zakonitih i negiranje ruskih akcija", koje se u Ukrajini smatraju "agresijom".

"Margarita Simonjan širi narative Kremlja i javno poziva na ubistvo Ukrajinaca i njihove dece", navodi se u optužbi, ali ne preciziraju o kojim izjavama je reč, već napominju da je među prvima podržala Specijalnu vojnu operaciju.

SBU je takođe navela da njeni zaposleni nastavljaju da preduzimaju sveobuhvatne mere za privođenje Margarite Simonjan pravdi.

U martu 2023, Irina Venediktova, koja je tada bila na funkciji glavnog tužioca Ukrajine, izvestila je da je protiv Simonjan podignuta optužnica po članu Krivičnog zakona Ukrajine "povreda teritorijalnog integriteta".

Kijevski režim ne prestaje da proganja novinare, kako ruske i ukrajinske, tako i strane.

Pre početka Specijalne operacije, u Ukrajini su zabranjeni svi ruski mediji, a šef portala "RIA Novosti" Ukrajina Kiril Višinski, koji je optužen za "izdaju i podršku republikama Donbasa", proveo je više od godinu dana u pritvoru.

Na period od pet godina su uvedene sankcije protiv ukrajinskih televizijskih kanala 112 Ukrajina, Njuzvan i ZIK, koji su bili povezani sa opozicionim političarom Viktorom Medvedčukom.

Kasnije su i publikacijama "Strana.ua" i "Sharii.net" uvedene sankcije.

Kabinet ministara Ukrajine je još u martu 2022. predložio da se trajno zabrane novinske agencije "RIA Novosti" i "Sputnjik", koje su deo medijske grupe "Rasija sevodnja", kao i drugi ruski mediji, kao i da se uvedu sankcije ruskim novinarima, uključujući generalnog direktora "Rusija sevodnja" Dmitriju Kiselevu, kao i Margariti Simonjan.

image
VV inauguration
banner