Svet

Borelj osudio ubistvo radnika Svetske centralne kuhinje, Britanija pozvala na hitnu istragu

I pored svih zahteva da se zaštite civili i humanitarni radnici, vidimo nove nevine žrtve, istakao je šef evropske diplomatije
Borelj osudio ubistvo radnika Svetske centralne kuhinje, Britanija pozvala na hitnu istraguGetty © Omar Zaghloul/Anadolu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je osudio izraelski napad na Pojas Gaze u kojem je ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje (VCK) i pozvao na hitnu istragu.

"Odajem počast VCK osoblju koje je poginulo u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu. I pored svih zahteva da se zaštite civili i humanitarni radnici, vidimo nove nevine žrtve", objavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku na platformi Iks.

Britanski premijer Riši Sunak je pozvao da Izrael hitno sprovede istragu i pruži objašnjenje nakon što su humanitarni radnici, uključujući britanske državljane, ubijeni u Gazi.

Sunak je rekao da je "šokiran i tužan" tim ubistvima i istakao da britanska vlada radi na tome da se što pre saznaju svi detalji", prenosi Rojters.

"Tražimo od Izraela da hitno istraži šta se dogodilo, jer očigledno ima pitanja na koje treba odgovoriti'', rekao je Sunak.

On je ocenio da humanitarni radnici "obavljaju fantastičan posao" kako bi se ublažile patnje civila u Pojasu Gaze.

"Treba im dozvoliti da svoj posao obavljaju nesmetano. I na Izraelu je da se postara da im se to omogući", poručio je Sunak.

Prethodno je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao da je Britanija zatražila od Izraela da sprovede istragu i pruži "potpuno i transparentno objašnjenje onoga što se dogodilo".

Poslanici britanske vlade takođe su izrazili zabrinutnost zbog sinoćnjeg napada, u kojem je nastadao i jedan državljanin ove zemlje, i pozvali na hitnu istragu, prenosi "Gardijan".

"Svesni smo izveštaja o smrti jednog britanskog državljanina u Gazi i hitno tražimo dodatne informacije'', saopštio je danas portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarka obrazovanja Džilijan Kigan je za Bi-Bi-Si izjavila da je vlada zabrinuta i zbog izveštaja da je VCK obustavila rad u Pojasu Gaze.

Kiganova je istakla da je London pozvao Izrael da učini više da zaštiti civile i da dozvoli distribuciju pomoći u Gazi, a da je činjenica da je jedna od dobrotvornih organizacija u enklavi suspendovala rad ''duboko zabrinjavajuća'', jer je, kako tvrdi, osiguranje da Gaza primi veću količinu pomoći ključna.

Svetska centralna kuhinja saopštila je ranije da je sedam njenih radnika ubijeno u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno sinoć, nakon što su pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu koji su stigli nekoliko sati ranije, kao i da organizacija obustavlja rad u regionu.

Organizacija u saopštenju navodi da je njeno osoblje "putovalo u nekonfliktnu zonu u dva oklopna automobila označena logotipom VCK", prenosi "Tajms ov Izrael".

Izvršna direktorka ove organizacije Erin Gor izjavila je da "ovo nije samo napad na VCK, već napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u strašnim situacijama gde se hrana koristi kao oružje".

IDF je saopštila da "sprovodi dubinsko ispitivanje na najvišim nivoima kako bi razumela okolnosti ovog tragičnog incidenta", ali nije rekla da li je odgovorna za napad, navodi "Tajms ov Izrael".

Prema pisanju medija, među poginulima se nalaze palestinski vozač i humanitarni radnici iz Australije, Velike Britanije, SAD, Kanade i Palestine.

image