Svet

Izraelska vojska priznala napad na humanitarni konvoj

To je ozbiljan incident koji nije trebalo da se dogodi, saopštio je IDF povodom napada u kojem je poginulo sedam humanitaraca
Izraelska vojska priznala napad na humanitarni konvoj© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su da su greškom napale humanitarni konvoj u Gazi kada je poginulo sedam humanitaraca Svetske centralne kuhinje, prenosi portal "Tajms ov Izrael".

IDF je naveo da je napad u blizini grada Deir al Balah ozbiljan incident koji nije trebalo da se dogodi. Ali, kako je naglašeno, još uvek ne znaju sve okolnosti kako je došlo do toga da se na udaru vojnih snaga nađu humanitarci. 

Očekuje se da će rezultati inicijalne istrage IDF-a o incidentu biti javno objavljeni narednih dana, dok će nezavisno vojno telo sprovesti detaljniju istragu.

U video-izjavi ranije danas, portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je razgovarao sa osnivačem Svetske centralne kuhinje i izrazio saučešće zbog žrtava napada.

Svetska centralna kuhinja saopštila je ranije da je sedam njenih radnika ubijeno kasno sinoć u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi, nakon što su pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu, gde su stigli nekoliko sati ranije, kao i da organizacija obustavlja rad u regionu. Stradali su bili iz Australije, Velike Britanije, Palestine, Poljske, SAD i Kanade, a izraelska vojska obećala je da će sprovesti istragu na najvišem nivou.

image
VV inauguration
banner