Svet

Evropski savet i Evropski parlament postigli sporazum o Fondu za Zapadni Balkan

Fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve milijarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova
Evropski savet i Evropski parlament postigli sporazum o Fondu za Zapadni Balkanwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Predsedništvo Evropskog saveta i Evropski parlament postigli su privremeni sporazum o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, saopšteno je danas iz Evropskog saveta.

Prema sporazumu, fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve milijarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova, čime će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 3), i značajno povećana finansijska pomoć regionu.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu Reformskih agendi bloka.

Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerskih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.

image
VV inauguration
banner