Svet

Stručnjak za terorizam: Džihadisti ISIS-a ulaze u EU koristeći ukrajinske pasoše

Borci ISIS-a se "na papiru" žene Ukrajinkama kako bi dobili državljanstvo, i zatim ušli u EU, tvrdi Salah Čauduri
Stručnjak za terorizam: Džihadisti ISIS-a ulaze u EU koristeći ukrajinske pasošeGetty © History/Universal Images Group via Getty Images

U toku je diskusija o hiljadama boraca Islamske države (ISIS) koji navodno ulaze u Evropsku uniju koristeći ukrajinske pasoše, piše u autorskom tekstu za "Jurejžan tajms" novinar Salah Udin Šoaib Čauduri.

Tokom sukoba u Siriji, Ukrajina je korišćena kao tranzitna tačka za borce ISIS-a koji su hteli da dospeju u evropske države, navodi Čauduri, pozivajući se na neimenovane istrage.

Te osobe se u Ukrajini oporavljaju i dolaze u kontakt sa predstavnicima lokalnih terorističkih ćelija, tvrdi on, dodajući da ujedno "na papiru" sklapaju brak s Ukrajinkama, što im omogućava da dobiju državljanstvo. 

Po dobijanju ukrajinskog pasoša, skoro momentalno odlaze u evropske zemlje, gde se stapaju u društvo da bi tiho nastavili "džihadističke aktivnosti" i održavaju redovnu komunikaciju s mrežom ISIS-a, piše Čauduri.

Čauduri napominje da je krajem 2015. godine tada evroparlamentarac, a danas potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini u pitanju Evropskoj komisiji izrazio zabrinutost zbog izveštaja "Njujork tajmsa" o "prisustvu čečenskih dobrovoljačkih snaga sastavljenih od simpatizera Islamske države (ISIS) na teritorijama koje su predmet spora Rusije i Ukrajine".

"Ukrajinske vlasti do danas nisu pokušale da demantuju izveštaje i nisu se odrekle ovih fundamentalističkih boraca ISIS-a niti su pokušale da ih uklone sa teritorije za koju Ukrajina tvrdi da je njena", istakao je tom prilikom Salvini.

Čauduri takođe podseća na izvšetaj "Sputnjika" na arapskom jeziku, u kojem se navodi da je desetine ekstremističkih boraca krenulo iz sirijske severne pokrajine Idlib u Ukrajinu da se bore protiv ruskih trupa.

Prema izveštaju, najmanje 87 bivših pripadnika ISIS-a navodno je prebačeno na sirijsko-tursku granicu 26. marta 2022. godine, pod direktnim nadzorom vođe oružane grupe Hajat Tahrir el Šam, Abu Mohameda el Julanija. U izveštaju se navodi da je većina boraca iračke, čečenske, tunišanske i francuske nacionalnosti.

Čauduri se poziva i na izveštaj ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) iz marta 2022. godine, koja je tada upozorila da SAD i NATO pružaju borcima ISIS-a iz Sirije specijalnu obuku u vojnoj bazi američke vojske El Tanf, a zatim ih šalju u Ukrajinu.

"Krajem 2021. SAD su iz zatvora pustile nekoliko desetina terorista Daeša (ISIS), uključujući građane zemalja ZND. Ovi pojedinci su poslati u bazu El Tanf koju kontrolišu SAD, gde su prošli specijalnu obuku o subverzivnim i terorističkim metodama ratovanja sa fokusom na region Donbasa", Čauduri citira izveštaj SVR.

image
VV inauguration
banner