Svet

Udarac za nemačku vojnu industriju: Bundesver izabrao kompaniju koja je u Sloveniji izazvala skandal

Nemačka će uskoro potpisati ugovor sa finskom kompanijom, koja je pored oklopnih vozila poznata i po skandalu koji se dogodio u Sloveniji, a vezan je za nabavku njenih transportera
Udarac za nemačku vojnu industriju: Bundesver izabrao kompaniju koja je u Sloveniji izazvala skandal© MKFI/Википедија

Od 2026. godine Bundesver će biti opremljen finskim oklopnim transporterima "patrija 6h6", koje proizvodi istoimena kompanija, prenosi "Bild". Očekuje se da će Nemačka kupiti između 800 i 1.000 vozila, koja će postepeno zameniti transportere iz porodice "fuhs" ("lisica" u prevodu sa nemačkog jezika), koje nemačka vojska koristi već više od 40 godina.

Ugovor o kupovini finskih vozila trebalo bi da bude potpisan u drugoj polovini godine. Prema pisanju "Bilda", Ministarstvo odbrane Nemačke odustalo je od nabavke transportera "fuhs evolušn" koji proizvodi kompanija "Rajnmetal", što je suprotno od tvrdnji iznetih u tekstu "Blumberga" objavljenom u ponedeljak.

Glavni faktori koji su uticali na ovakvu odluku su, između ostalog, niža cena "patrije 6h6" i nepostojanje serijske proizvodnje "fuhs evolušna", koji je bio direktni konkurent finskim transporterima.

Budući da finska kompanija "Patrija" ne raspolaže sa dovoljno kapaciteta da proizvede poručeni broj vozila, "patrije 6h6" namenjene Bundesveru će proizvoditi kompanije "Difens servis lodžistiks" iz Frajzena i FFG iz Flenzburga, što je u neku ruku utešna nagrada za nemačku vojnu industriju, koja će biti podizvođač u proizvodnji transportera.

Ono po čemu je pomenuta kompanija finske odbrambene industrije poznata, osim oklopnih vozila, jeste i skandal koji je nastao u Sloveniji, poznat po nazivu - "Afera patrija". U pitanju je niz političkih kontroverzi oko tvrdnji pojedinih tužilaca iz Slovenije i Austrije, da je finska kompanija podmićivala slovenačke zvaničnike sa ciljem dobijanja narudžbine za isporuku njenih oklopnih transportera. 

Povodom ovog slučaja vodi se krivična istraga, a poznato je da su dvojica zaposlenih u "Patriji" uhapšena zbog optužbi za podmićivanje, dok je generalni direktor podneo ostavku zbog afere i takođe se nalazi pod istragom finske policije zbog optužbi za korupciju.

image