Svet

"Nova era" vojne saradnje SAD i Japana, kako bi se suprotstavili Kini

Tokio i Vašington sklopili su 70 sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, tokom državne posete japanskog premijera Beloj kući
"Nova era" vojne saradnje SAD i Japana, kako bi se suprotstavili Kini© Tanjug/AP/Evan Vucci

Predsednik SAD Džozef Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Vašingtonu su najavili "novu eru" vojne saradnje, kao i razvoj novog raketnog odbrambenog sistema, kako bi se suprotstavili Kini, prenosi "Gardijan".

"Ovo je najznačajnija nadogradnja našeg saveza otkad je formiran", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući, nakon dvosatnog razgovora sa Kišidom.

Bajden je rekao da će vojske dve zemlje sarađivati sa zajedničkom komandnom strukturom i da će zajedno sa Australijom razviti novu mrežu protivvazdušne odbrane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj potez, piše "Gardijan", ima cilj da američke i japanske oružane snage učini sposobnijim da odgovore u slučaju kineske intervencije na Tajvan. Bajden je, naime, kazao da je saradnja "defanzivna" i da "nije usmereno ni na jednu naciju ili pretnju regionu".

Dvojica lidera su takođe najavila da će japanski astronauti učestvovati u NASA misijama na Mesecu.

Japan, koji se često opisuje kao najvažniji azijski saveznik SAD i njegov najveći izvor direktnih stranih investicija, pojačava svoju ulogu na globalnom nivou, posle niza izmena zakona o bezbednosti u protekloj deceniji, koji su transformisali pacifistički ustav zemlje.

SAD i Japan su sklopili oko 70 sporazuma o odbrambenoj saradnji, uključujući korake za nadogradnju strukture američke vojne komande u Japanu kako bi bila spremnija da u krizi sarađuje s japanskim snagama.

Kišida će se danas obratiti američkom Kongresu, a zatim će se sastati sa Bajdenom i predsednikom Filipina Ferdinandom Markosom mlađim. 

image
VV inauguration
banner