Svet

AUKUS se širi? Iz straha od Kine, bezbednosni pakt razmatra uključivanje Japana

SAD, Velika Britanija i Australija razmotriće uključivanje Japana u odbrambeni savez
AUKUS se širi? Iz straha od Kine, bezbednosni pakt razmatra uključivanje JapanaGetty © Anadolu / Contributor

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija trebalo bi da počnu pregovore o dovođenju novih članica u AUKUS sa ciljem odvraćanja Kine u Indopacifiku.

Kako navodi "Fajnenšel tajms", ministri odbrane zemalja članica AUKUS-a u ponedeljak bi trebalo da započnu konsultacije o proširenju Alijanse na Japan budući da je ta zemlja "prirodni kandidat" kao ključni saveznik SAD, Britanije i Australije u Aziji.

Japan u poslednje vreme povećava svoju potrošnju za odbranu i ulaže više u razvoj hipersoničnog oružja - koje je važan deo takozvanog Drugog stuba AUKUS-a. Dovođenje drugih partnera bi takođe pomoglo u raspodeli troškova razvoja tehnologija.

Dok je Amerika zainteresovana za članstvo Japana u AUKUS-u, Australija i Britanija nisu toliko, delom zbog komplikacija u trilateralnoj saradnji, a delom i zato što smatraju da Japanu još nedostaju bezbednosni sistemi potrebni za zaštitu veoma osetljivih informacija.

Debata se vodi i u Japanu. Iako Tokio podržava savez, neki zvaničnici se zalažu za oprezno napredovanje s obzirom na podele unutar zemalja AUKUS-a.

U intervjuu za "Fajnenšel tajms" japanski premijer Fumio Kišida je rekao da nije doneta zvanična odluka o tome kako će Japan sarađivati sa AUKUS-om u budućnosti.

"Da bismo postigli slobodan i otvoren Indopacifik, moramo da ojačamo našu saradnju sa SAD, Australijom i Velikom Britanijom, koje su važni partneri u bezbednosti i odbrani", rekao je on.

image