Rusija

Antonov: Vašington čak i nuklearni terorizam doživljava kao dobru stvar, ako je usmeren protiv Rusije

Ulazak Ukrajine u NATO je kategorički neprihvatljiv za Rusiju, jer Moskva nikada neće prihvatiti učešće Kijeva u neprijateljskom bloku, poručio je ruski ambasador u Vašingtonu
Antonov: Vašington čak i nuklearni terorizam doživljava kao dobru stvar, ako je usmeren protiv Rusije© MFA Russia/via Globallookpress.com

Izuzetno je važno sprečiti vlasti u Kijevu da dozvole da dođe do radijacijske katastrofe, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, komentarišući izjave predstavnika američke administracije u vezi sa udarom Oružanih snaga Ukrajine na nuklearku Zaporožje.

Naime, portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da je američka administracija svesna nedavnog napada dronom na nuklearnu elektranu Zaporožje i da nastavlja da prati situaciju.

"Čak se i nuklearni terorizam u Vašingtonu doživljava kao dobra stvar ako je usmeren protiv Ruske Federacije. Podsticanje zločinačkog režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je slično hodanju po ivici noža. Neodgovorni napadi na Kijev prete radijacionom katastrofom, a takve akcije podrivaju globalnu bezbednost", kazao je Antonov.

Prema njegovim rečima, ukrajinski projekat, čiji je cilj iluzorni pokušaj da se nanese strateški poraz Rusiji, je propao.

"Da li je američka administracija zaista spremna da plati Kijevu za takve nepromišljene akcije oružjem i opremom? Zar ovdašnji političari ne razumeju za šta će zapravo biti iskorišćena njihova finansijska sredstva? Očigledno je da su bankrotirani prevaranti iz Kijeva spremni na svaku predstavu da bi postigli svoj cilj", poručio je Antonov.

Dodao je da je ulazak Ukrajine u NATO kategorički neprihvatljiv za Rusiju, jer Moskva nikada neće prihvatiti učešće Kijeva u neprijateljskom bloku.

"Ulazak Ukrajine u NATO je za nas potpuno neprihvatljiv. To je pretnja po nacionalnu bezbednost Rusije. Samo političari koji apsolutno ne razumeju fundamentalne stavove Ruske Federacije mogu da računaju na to da će Moskva prihvatiti učešće Kijeva u tom neprijateljskom bloku", pojasnio je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, Vašington suštinski odbija da sasluša izjave Moskve o njenom kategoričnom odbijanju članstva Kijeva u Severnoatlantskoj alijansi.

Antonov je napomenuo da Sjedinjene Države ne uzimaju u obzir stav Ruske Federacije, uprkos konkretnim predlozima ruske strane o bezbednosnim garancijama upućenim zapadnim prestonicama u decembru 2021.

Stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit izjavila u ponedeljak na konferenciji u Vašingtonu povodom 75. godišnjice saveza, da je "članstvo Ukrajine u vojnom bloku moguće nakon okončanja aktuelnog sukoba uz saglasnost drugih članica NATO-a".

image
VV inauguration
banner