Svet

Šefovi diplomatija Britanije i Francuske: Ako Ukrajina ne pobedi, to će biti poraz Zapada

Dejvid Kameron i Stefan Sežurne su naglasili da su ponosni na podršku koju su do sada dali Ukrajini, od "do sada nezapamćenih sankcija (Rusiji) do raketa dugog dometa"
Šefovi diplomatija Britanije i Francuske: Ako Ukrajina ne pobedi, to će biti poraz Zapada© Tanjug/Philipp von Ditfurth/dpa

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Francuske, Dejvid Kameron i Stefan Sežurne, upozorili su da bi poraz Kijeva u sukobu sa Rusijom mogao da se smatra porazom Zapada.

"Obojica smo vrlo jasni: Ukrajina mora da pobedi u ovom ratu. Ako Ukrajina izgubi, svi gubimo", napisali su ministri u tekstu za britanski "Telegraf", koji je objavljen povodom obeležavanja 120. godišnjice saveza "Srdačne antante", kojim su dve nacije 8. aprila 1904. godine razgraničile interesne sfere u nekadašnjim kolonijama i okončale vekove ratova i neprijateljstva.

Oni su naglasili da su ponosni na podršku koju su do sada dali Ukrajini, od "do sada nezapamćenih sankcija (Rusiji) do raketa dugog dometa", kao i obuke ukrajinskih pilota na vojnim akademijama u Britaniji i Francuskoj.

"Ali, kao što je diskutovano tokom konferencije u Parizu u februaru, moramo učiniti još više kako bismo osigurali da pobedimo Rusiju", navode ministri u tekstu.

Kameron i Sežurne su dodali i da će potvrditi svoju podršku Ukrajini tokom samita Evropske političke zajednice u julu, kao i tokom letnjeg samita NATO-a u Vašingtonu.

Kameron planira da tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama ove nedelje pozove Kongres SAD da poveća finansijsku podršku, što "može da promeni situaciju" u Ukrajini, navodi list.

Dodaje se da će tokom posete Vašingtonu šef britanske diplomatije upozoriti SAD da rizikuju bezbednost Zapada odlaganjem novog paketa pomoći Ukrajini i da će tokom sastanka u četiri oka pozvati Majka Džonsona, predsedavajućeg Predstavničkog doma, da spreči svoje republikanske kolege da nastave blokiranje podrške Ukrajini.

Ranije ove godine, Velika Britanija je najavila još 2,5 milijardi funti za pomoć Ukrajini, dok je Evropska unija obećala dodatnih 50 milijardi evra.

image