Svet

Bivši nemački kancelar pozvao na diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini

Gerhard Šreder smatra da bi Berlin i Pariz trebalo da predvode napore za okončanje krvoprolića
Bivši nemački kancelar pozvao na diplomatsko rešenje sukoba u UkrajiniGetty © Sean Gallup / Staff

Berlin i Pariz bi trebalo da posreduju u rešavanju ukrajinskog sukoba putem pregovora, smatra Gerhard Šreder, koji je bio nemački kancelar između 1998. i 2005. godine. Politički veteran takođe smatra da bi njegovo dugogodišnje prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moglo da ga učini dobrim posrednikom u trenutnoj situaciji.

Šreder je 2014. organizovao rođendansku zabavu u Sankt Peterburgu kojoj je prisustvovao ruski lider. Još 2006. postao je šef odbora akcionara kompanije "Nord strim AG", a kasnije je prihvatio i ulogu u upravnom odboru ruskog energetskog giganta "Rosnjeft". Šreder se povukao sa ove poslednje funkcije nekoliko meseci nakon što je sukob između Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022.

U intervjuu za "Zidojče cajtung", Šreder je rekao da je još moguće postići mirovni sporazum. "Čvrsto sam uveren da je Putin takođe zainteresovan za to", dodao je.

Bivši nemački kancelar rekao je i da ne veruje da će se sukob proširiti dalje izvan Ukrajine, niti da će dovesti do upotrebe nuklearnog oružja.

On je takođe pohvalio nemačkog kancelara Olafa Šolca što je odbio da Ukrajini pošalje rakete dugog dometa "taurus" ali je ocenio da bi Nemačka i Francuska bi trebalo da učine više na diplomatskom frontu kako bi prekinule sukob.

Šreder je takođe izrazio oprezan optimizam zbog činjenice da se u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji sada govori o mogućim načinima izlaska iz ukrajinskog sukoba, kao što je zamrzavanje neprijateljstava.

On je u intervjuu novinskoj agenciji DPA na sličan način naveo diplomatiju kao jedini izlaz iz krize. Govoreći o svojim ličnim vezama sa ruskim predsednikom, Šreder je rekao: "Razborito smo sarađivali mnogo godina. Možda to još može da pomogne u pronalaženju rešenja putem pregovora".

Bivši kancelar je pozvao na diplomatsko rešenje sukoba, rekavši da je Zapadna Evropa propustila priliku da se založi za mir u martu 2022. tokom pregovora Kijeva i Moskve u Istanbulu.

Otprilike u isto vreme, sam Šreder je navodno otputovao u Tursku i Rusiju u "mirovnu misiju".

Rusija je više puta tvrdila da je u principu spremna da se uključi u mirovne pregovore sa Ukrajinom. Prema Moskvi, Kijev i njegovi zapadni saveznici, međutim, postavljaju nerealne preduslove za razgovore.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner