Svet

Šreder: Putin je za kompromis, SPD vode provincijalci

Bivši nemački kancelar pozvao je Šolca da podnese ostavku
Šreder: Putin je za kompromis, SPD vode provincijalci© Sean Gallup/Getty Images

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder frustriran je stanjem nemačke politike i SPD-a, stranke koju je nekada vodio, a koju sad vodi Šolc.

"Ono što me zaista nervira je provincijalizam sadašnjih lidera", rekao je političar u intervjuu uoči svog 80. rođendana.

Prema Šrederovom mišljenju, njegova stranka sada više brine o "primaocima socijalne pomoći" nego o "radničkoj srednjoj klasi" u Nemačkoj, a "mnogi ljudi imaju utisak da im je u Berlinu više stalo do pola i kanabisa". Šreder navodi da je njegova partija "izgubila kompas"  i da bi rukovodstvo stranke trebalo da podnese ostavku. 

"Da imam 15 odsto, odmah bih podneo ostavku", rekao je Šreder, a preneo "Tagešpigl".

Čitava koalicija "semafor", po njegovim rečima ne daje mnogo razloga za nadu , između ostalog i zato što je u politici ostalo malo pragmatičara.

"Tagešpigl" u svom tekstu ističe i da bivši kancelar kao i ranije "odbija da raskine sa Putinom".

On je, naime, uveren da se sa Rusijom može naći kompromis – i zato je u intervjuu pozvao Francusku i Nemačku da preuzmu inicijativu za diplomatsko rešenje .

"Čvrsto sam uveren da je i Putin zainteresovan za to", rekao je Šreder.

Nekadašnji kancelar smatra i da je SPD, u koaliciji sa Angelom Merkel, napravio grešku tokom migracione krize 2015. godine. 

"Kultura gostoprimstva gospođe Merkel u koaliciji sa SPD-om bila je velika greška. Bila je moralno opravdana, ali politički neodrživa. Naredne vlade, uključujući sadašnju vladu, nisu uspele da se izbore sa posledicama. Tu cenu plaća naše društvo a SPD to ne vidi", kritikovao je Šreder.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner