Svet

Šreder ima rešenje za ukrajinski sukob: Njegovo prijateljstvo sa Putinom

Naši lični odnosi mogu biti korisni za izlazak iz teških situacija u politici, poručio je bivši nemački kancelar
Šreder ima rešenje za ukrajinski sukob: Njegovo prijateljstvo sa Putinomwww.globallookpress.com © Holger Hollemann/dpa

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da bi njegovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moglo da pomogne u rešavanju sukoba u  Ukrajini.

"Tokom godina, mi smo inteligentno sarađivali. Možda ovo još uvek može da pomogne u pronalaženju pregovaračkog rešenja. Ne vidim drugi način. Verujem da lični odnosi mogu biti korisni za rešavanje složenih političkih problema", kazao je Šreder u intervjuu za agenciju DPA.

Prema njegovim rečima, lični odnosi mogu biti korisni za izlazak iz teških situacija u politici.

"Smatram da je potpuno pogrešno zaboraviti sve što je bilo pozitivno među nama u politici u prošlosti. To nije moj stil, ja to ne radim", naglasio je bivši kancelar.

Osim toga, pozvao je na novi pokušaj posredovanja na nivou vlade u sukobu u Ukrajini, ocenivši da bi Berlin i Pariz trebali da preuzmu tu inicijativu.

"Francuska i Nemačka moraju preuzeti inicijativu. Očigledno je da se rat ne može završiti potpunim porazom jedne ili druge strane", zaključio je on.

Šreder je spekulacije o mogućnosti da Rusija upotrebi atomsko oružje u Ukrajini, ili ruski napad na NATO nazvao besmislicom. 

On je ranije podržao stav sadašnjeg nemačkog kancelara Olafa Šolca da ne šalje rakete dugog dometa "taurus" u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, ostali zapadni lideri žele da Šolca predstave kao osobu koja "uzaludno pokušava da uspostavi mir", i poručio u kom trenutku je takvo posredovanje prestalo da bude zadatak odgovornih političara kako u Nemačkoj tako i na svetskoj sceni.

image